Șefa FMI, avertisment dur: „Urmează un alt război rece”. Cât de gravă va fi următoarea criză financiară

Șefa FMI, avertisment dur: „Urmează un alt război rece”. Cât de gravă va fi următoarea criză financiară

Președintele Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că este mai puţin îngrijorat de riscul ca războiul din Ucraina şi o nouă încetinire a creşterii economice în China să declanşeze o recesiune globală decât de puterea tendinţei de fragmentare economică şi politică.

FMI anunță „un alt război rece”

În aprilie, FMI a redus perspectivele de creştere globală pentru 2022 de la 4,4% la 3,6%, fiind a doua scădere din acest an. Șefa instituției financiare, Kristalina Georgieva, a reiterat avertismentul că evenimentele petrecute de atunci ar putea determina reduceri suplimentare ale previziunilor. Totuși, nu acest lucru este cel mai îngrijorător, a spus Georgieva în timpul unei discuţii în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveția).

„Ceea ce ne îngrijorează mai mult nu este faptul că am avut aceste reduceri, deoarece este cale lungă de la 3,6% până în teritoriu negativ pentru economia mondială”, a semnalat directorul general al organizației monetare.

„Ceea ce ne îngrijorează mai mult”, a continuat Kristalina Georgieva, „este riscul de a intra într-o lume cu o mai mare fragmentare, cu blocuri comerciale şi blocuri valutare, care separă ceea ce până acum era încă o economie mondială integrată”.

Previziuni făcute de Kristalina Georgieva

Observaţiile făcute de liderul FMI au fost ecoul unei preocupări proeminente care planează asupra reuniunii anuale a liderilor mondiali de afaceri şi guvernamentali din Alpii elveţieni, potrivit cărora evenimente precum invazia rusă a Ucrainei semnalează că era globalizării, care a prevalat în ultimii 30 de ani, este pe sfârşite.

„Tendinţa de fragmentare este puternică. O cortină de fier economică: Scenarii şi implicaţiile lor. Am fost crescută de cealaltă parte a Cortinei de Fier. Am urât-o. Şi pot să vă spun că mă sperie faptul că poate că, după războiul fierbinte, ne îndreptăm ca somnambulii spre un alt război rece”, este avertismentul făcut de Georgieva.

Nota de plată pentru războiul din Ucraina

Șefa Fondului Monetar Internaţional a mai spus că războiul din Ucraina a întunecat perspectivele economiei mondiale şi ar putea duce la recesiune pentru ţările mai vulnerabile. 2022 poate fi un an dificil și nu este exclusă o recesiune globală, dacă viitorul se va înrăutăţi semnificativ, a explicat Kristalina Georgieva.

Experții FMI preconizează o creştere globală de 3,6% în 2022: „Ceea ce am putea vedea este o recesiune în unele ţări vulnerabile. Acestea nu şi-au revenit după pandemia de coronavirus”. Sunt foarte dependente de importurile energetice și alimentare din Rusia şi au deja un mediu oarecum mai slab.

Citește și: