Dovada că Bitcoin nu e un activ „anti-sistem”: dezamăgire cruntă pentru toți investitorii
Majoritatea celor fascinați de criptomonede le percep pe acestea ca fiind niște active „anti-sistem”, adică fără niciun fel de conexiune cu cu Wall Street sau piețele financiare în general, cu băncile, etc. Ei bine, Bitcoin, regina criptomonedelor din întreaga lume, alături de alte active digitale similare, demonstrează fix contrariul.
În ultimele luni, doar cine nu a dorit nu a observat faptul că, în funcție de evoluțiile piețelor financiare, criptomonede cresc în valoare sau scad.
Acum e mai evident ca niciodată faptul că aceste active digitale nu sunt nici pe departe atât de independente față de sistemele financiare tradiționale, pe cât își doresc unii investitori să creadă.
Decizia din SUA ne arată adevărata față a criptomonedelor
Miercuri, Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii a înăsprit politicile monetare. A crescut, la fel ca Banca Noastră Națională, rata dobânzii cheie, ceea ce înseamnă împrumuturi mai scumpe pentru populație și firmele de peste ocean.
Unii analiști susțin că Fed n-a mai luat o măsură atât de dură din anii 2000, iar previziunile acestora legate de viitor nu arată deloc bine. Următoarele luni ne vor aduce noi valuri de inflație, ceea ce înseamnă că Băncile Centrale au toate șansele să aplice noi majorări ale dobânzilor cheie. Astfel stând lucrurile, dobânzile vor crește și mai mult.
Cert este, momentan, că decizia luată de Fed a avut impact asupra piețelor financiare. Investitorii și-au pierdut optimismul, iar asta s-a văzut în cifre. Ceea ce este surprinzător însă este că au scăzut și valorile criptomonedelor.
În tranzacțiile din ziua anunțului făcut de Fed, regina crypto s-a contractat cu până la 8,4%. Criptomoneda a atins un minim intraday de 36.639 dolari, înainte să revină peste pragul de 37.000 dolari.
Mai exact, în jurul orei 19:30 (ora României), bitcoin era cotat la 37.177 dolari, cu 7,54% sub referința de miercuri. În aceeași, Bitcoin a mai câștigat 5,3%, după ce analiștii au dat asigurări că politicile monetare nu vor fi înăsprite mai mult de atât.
În aceeași notă, alte criptomonede au fost marcate de scăderi. De exemplu, Ether s-a contractat cu 6,6%, Litecoin cu 8,1%, iar Dogecoin a consemnat o scădere cu 5,3%.