Declarații scandaloase ale ambasadorului Rusiei la ONU: ”Nu invadăm Ucraina. Încercăm să bombardăm într-un mod foarte delicat”

de: Elena Avramescu
23 03. 2022

Ambasadorul Rusiei la ONU, Gennadi Gatilov, a spus că ruşii nu au invadat Ucraina, însă desfăşoară operaţiuni militare limitate şi a subliniat că încearcă să bombardeze ”delicat”, fără a lovi civilii, relatează lefigaro.

Ambasadorul Rusiei la ONU: ”Nu invadăm Ucraina”

”Suntem în favoarea opririi masacrului, dar trebuie să vă uitaţi la situaţia reală: masacrul este săvârşit de cealaltă parte, de radicalii ucraineni şi neonazişti. Nu invadăm Ucraina, desfăşurăm operaţiuni militare limitate, pentru că nu s-a putut tolera mai multă suferinţă pentru ruşii care trăiesc de 8 ani în Donbass”, a declarat Ghenadi Gatilov, ambasadorul Rusiei la ONU, pentru postul elveţian RTS.

În acest sens, aducând acuze informaţiile din mass-media occidentale pentru că sunt ”distorsionate în multe feluri”, Ghenadi Gatilov a spus: ”Încercăm să bombardăm într-un mod foarte delicat, fără a răni populaţiile civile. Avem un război informaţional. O mulţime de ştiri false sunt afişate pe ecranele de televiziune”.

Rusia intensifică represiunea acasă în timp ce războiul din Ucraina continuă

Condamnarea de marți a opoziției ruse și a criticului de la Kremlin Alexey Navalny pentru „noi acuzații false” arată că Moscova își intensifică represiunea împotriva disidenței în țară, în timp ce luptă cu invazia neprovocată a Ucrainei, a declarat miercuri Human Rights Watch.

„Se pare că acest verdict are scopul nu numai de a-l reduce la tăcere, ci și de a servi drept avertisment pentru societatea civilă rusă și pentru oricine îndrăznește să reziste politicilor Kremlinului”, a declarat Hugh Williamson, directorul pentru Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch, relatează CNN.

Navalny, care deja ispășește o pedeapsă de doi ani și jumătate, a fost găsit vinovat de deturnare de bani de la propria sa Fundație Anticorupție și condamnat la încă nouă ani de închisoare. De asemenea, a fost amendat cu echivalentul a 11.200 de dolari.

Navalnîi a fost reținut în februarie 2021, la sosirea la Moscova din Berlin, Germania, unde și-a petrecut câteva luni recuperându-se după otrăvirea cu agentul nervos Novichok, un atac pe care îl acuză pe serviciile de securitate ruse și pe însuși președintele Vladimir Putin.

„Cazurile împotriva lui Navalny fac parte din peisajul sumbru al Kremlinului de represiune împotriva societății civile a Rusiei și a disidenței pașnice, care s-a intensificat drastic de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia”, a spus Williamson.

Autoritățile ruse au reținut mii de protestatari împotriva războiului de când acesta a început pe 24 februarie.

„Kremlinul pare hotărât să izoleze societatea rusă de lumea exterioară pentru a-i tăia pe ruși de fapte incomode, inclusiv despre invadarea Ucrainei de către Rusia”, a spus Williamson.