Rusia, nouă declarație șocantă: „Operaţiunea militară specială nu vizează populaţia civilă”. Mii de ucraineni au murit de la începutul războiului

Rusia, nouă declarație șocantă: „Operaţiunea militară specială nu vizează populaţia civilă”. Mii de ucraineni au murit de la începutul războiului

Operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina nu are ca scop distrugerea statului sau înlăturarea președintelui acesteia, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing de presă joi.

Rusia, nouă declarație șocantă: „Operaţiunea militară specială nu vizează populaţia civilă”

„Permiteți-mi să subliniez încă o dată ceea ce atât mass-media occidentală, cât și establishmentul occidental refuză să vadă: această operațiune nu vizează populația civilă. Ea nu urmărește scopul de a ocupa teritoriul țării, de a-i ruina statulitatea sau de a-i îndepărta pe actualul președinte. Continuăm să spunem asta iar și iar.

Mass-media occidentală formează o imagine absolut distorsionată asupra evenimentelor actuale. Își dezinformează propria populație. Sunt un instrument de propagandă în mâinile politicienilor lor”, a spus Zakharova, relatează tass.com.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 24 februarie că, ca răspuns la o cerere de ajutor din partea liderilor a două republici Donbass, a lansat o operațiune militară specială în Ucraina. El a subliniat că Moscova nu are planuri de ocupare a teritoriilor ucrainene, singurul scop fiind demilitarizarea și denazificarea țării. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ruse nu atacă orașele ucrainene. Armele inteligente sunt folosite pentru a elimina infrastructura militară.

Biden îl numește pe Putin criminal de război este „inacceptabil” și „inescuzabil”, spune Kremlinul

Președintele american Joe Biden a etichetat președintele rus Vladimir Putin drept „criminal de război” este „absolut inacceptabil și inexcusabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor joi. Peskov a spus că Biden nu are dreptul să facă astfel de declarații bazate pe acțiunile militare americane din trecut.

„Și, cel mai important, șeful statului care a bombardat oameni din întreaga lume timp de mulți ani și care a aruncat o bombă atomică asupra unei țări Japonia care fusese deja învinsă – mă refer la Hiroshima și Nagasaki, nu poate avea dreptul să le facă”, a adăugat Peskov, relatează CNN.

Întrebat miercuri de un reporter dacă este gata să-l numească pe Putin criminal de război, Biden a spus: „Cred că este un criminal de război”. Biden a spus inițial „nu”, dar a revenit imediat la un grup de reporteri pentru a clarifica ceea ce a fost întrebat. Întrebat din nou dacă Putin a fost un criminal de război, el a răspuns afirmativ.

Oficialii, inclusiv Biden, au evitat anterior să spună că au fost comise crime de război în Ucraina, invocând investigațiile în desfășurare pentru a stabili dacă acest termen ar putea fi folosit. Alți lideri mondiali nu au fost la fel de circumspecți, inclusiv premierul britanic Boris Johnson, care a declarat săptămâna trecută că au fost comise crime de război.

Curtea Penală Internațională de la Haga a deschis și o anchetă privind crimele de război. Iar Senatul SUA a cerut în unanimitate o anchetă internațională asupra crimelor de război, marți. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat săptămâna trecută că acțiunile comise de Rusia împotriva poporului ucrainean „constituie crime de război”, marcând pentru prima dată când un înalt oficial american a acuzat direct Moscova de crime de război de la începutul atacului de luna trecută asupra Ucrainei.

Citește și: