22 mart. 2022 | 16:47

Vladimir Putin interzice rușilor să vorbească despre războiul din Ucraina. Noul proiect adoptat de Rusia

ULTIMA ORĂ
Vladimir Putin interzice rușilor să vorbească despre războiul din Ucraina. Noul proiect adoptat de Rusia

În cursul zilei de marți, Duma de Stat, Camera inferoară a Parlamentului rus, a adpoptat un proiect de lege care prevede sancţiuni dure în vederea pedepsirii unor ”informaţii mincinoase” despre activitatea Moscovei în străinătate. Este o nouă armă represivă în arsenalul rus vizând controlul informaţiilor despre ofensiva rusă în Ucraina, relatează AFP.

Vladimir Putin interzice rușilor să vorbească despre războiul din Ucraina

Această lege completează o alta adoptată la începutul lui martie, care prevede până la 15 ani de închisoare cu privire la publicarea unor ”informaţii mincinoase” despre armata rusă.

Textul, adoptat în a treia lectură, are rolul de a pedepsi ”difuzarea publică a unor informaţii, cu bună ştiinţă, sub pretextul unor informaţii fiabile, cu privire la acţiuni ale organelor statului rus în afara teritoriului rus”, a notat Parlamentul rus într-un comunicat.

Acesta prevede pedepse de până la trei ani de închisoare, înăsprite la cinci ani de închisoare în cazul în care este vorba despre o activitate în grup, despre o ”abuzare a unei poziţii ofciale”, o ”creare artificială de probe” sau dacă acţiunea este ”motivată de ură sau ostilitate politică, ideologică, rasială, naţională sau religioasă”.

În plus, pedeapsa prevăzută creşte la 15 ani de închisoare numai dacă ”informaţiile mincinoase au antrenat consecinţe grave”.

Proiectul de lege este necesar să fie promulgat de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru a intra în vigoare și prevede sancţiuni de până la cinci ani de închisoare cu privire la ”acţiuni vizând discreditarea exercitării puterii pe care o au organele de stat ruse în afara teritorului rus”.

Rusia a interzis, de la începutul ofensivei sale în Ucraina, mai multe publicaţii locale şi străine, dar şi reţelele de socializare Facebook, Instagram şi Twitter. Înafară de acest lucru, a clasat grupul american Meta drept ”extremist”. Până acum, trei persoane care au publicat pe Internet mesaje împotriva războiului din Ucraina au fost inculpate din acest motiv.

Secretarul general al ONU cere încetarea „războiului absurd”

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a cerut încetarea „războiului absurd” provocat de invazia Ucrainei de către Rusia, care provoacă „suferințe umane îngrozitoare” care s-au „intensificat” și devin „mai imprevizibile din oră în când”.

Guterres a numit războiul „de neînvins” și a cerut marți la o negociere serioasă într-un briefing de la un podium de supraveghere la sediul ONU din New York.

„Din contactul meu cu diverși actori, ies în vedere elemente ale progresului diplomatic în mai multe probleme cheie”, a spus el, potrivit CNN.

„Chiar dacă va cădea Mariupol, Ucraina nu poate fi cucerită oraș cu oraș, stradă cu stradă, casă cu casă. Sunt destule pe masă pentru a înceta ostilitățile acum și pentru a negocia serios acum”, a continuat acesta.

Guterres a mai spus că „poporul ucrainean trece printr-un iad” și că, în special pentru țările în curs de dezvoltare care simt deja sufocarea redresării Covid-19, „reverberațiile sunt resimțite în întreaga lume, cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente, energie și îngrășăminte care amenință să se transforme într-o evoluție globală.”