Decizie dură a Parlamentului rus. Ce pățesc soldații ruși care nu își respectă îndatoririle. Ce se întâmplă cu cei care se predau
Camera inferioară a parlamentului rus, controlată de Kremlin, a aprobat marți o legislație care înăsprește pedepsele pentru soldații care își încalcă îndatoririle, într-un aparent efort de a spori disciplina în rândurile soldaților în contextul luptelor din Ucraina.
Pedepse grave pentru soldații ruși care nu își fac treaba
Setul de amendamente la Codul Penal al Rusiei, care a fost aprobat rapid de Duma de Stat, introduce pedepse severe pentru nerespectarea ordinelor, dezertare sau predarea la inamic. Proiectul de lege trebuie acum să primească aprobarea camerei superioare și apoi să fie semnat de președintele Vladimir Putin pentru a deveni lege – pași care sunt considerați formalități.
Conform noii legislații, dezertarea unei unități militare în timpul unei perioade de mobilizare sau de lege marțială va fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare, față de cinci ani în conformitate cu legea actuală.
Cei care se predau de bunăvoie inamicului se vor confrunta, de asemenea, cu o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, iar cei condamnați pentru jafuri ar putea primi o pedeapsă de 15 ani.
Un alt amendament introduce o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani pentru cei care refuză să meargă la luptă sau să urmeze ordinul unui ofițer.
Adoptarea noii legislații are loc după ce presa a relatat că unii soldați ruși din Ucraina au refuzat să meargă la luptă și au încercat să demisioneze din serviciu.
Ce pățesc soldații are refuză serviciul
Soldații care refuză serviciul pot fi încarcerați chiar și în lipsa legii marțiale, a declarat avocatul militar Maxim Grebenyuk pentru site-ul de știri independent Vyorstka, subliniind limbajul din legislație care pedepsește soldații în timpul unui „conflict armat”.
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a votat în unanimitate în favoarea proiectului de lege, a declarat Chikov.
Camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, este de așteptat să adopte proiectul de lege miercuri, potrivit presei de stat.
Condițiile de închisoare pe timp de război vor intra apoi în vigoare în ziua în care președintele Vladimir Putin va semna proiectul de lege.
Spre deosebire de Ucraina, care a efectuat o mobilizare amplă cu scopul de a ajunge la o armată activă de 1 milion de luptători, Rusia a continuat să se bazeze pe un contingent limitat de voluntari.
Unii politicieni naționaliști au cerut o mobilizare pentru a întări rândurile, dar Kremlinul a exclus până acum această variantă.