19 aug. 2022 | 12:19

Gesturi disperate ale soldaților ruși. Se împușcă singuri pentru a scăpa de război și a primi compensații

ULTIMA ORĂ
Gesturi disperate ale soldaților ruși. Se împușcă singuri pentru a scăpa de război și a primi compensații

Un parașutist rus care a luptat în Ucraina spune că trupele se împușcă deliberat în picior pentru a scăpa de război și a primi o plată de 50.000 de dolari.

Soldații ruși apelează la gesturi disperate ca să scape de război

Pavel Filatyev, în vârstă de 33 de ani, a publicat în urmă cu două săptămâni, pe platforma rusească de socializare VKontakte, un memoriu de 141 de pagini care prezintă experiența sa pe frontul războiului din Ucraina, relatează The Guardian. Insider a văzut memoriile.

Memoriile – intitulate „ZOV”, după simbolul rusesc pro-război – reprezintă cea mai detaliată relatare de până acum a unui soldat rus care luptă în Ucraina.

Acesta descrie modul în care unii soldați ruși se confruntă cu atât de mult haos, foamete și distrugere încât caută orice cale de scăpare.

„Cineva a început să se împuște în membre… pentru a face rost de 3 milioane de ruble și a ieși din acest iad”, a scris Filatyev în memoriile sale.

Relatarea sa reflectă rapoarte similare din New York Post și MailOnline de la începutul acestui an, care spuneau că soldații ruși le spuneau membrilor familiilor că camarazii lor se împușcau în picioare pentru a se întoarce acasă.

Un raport al Reuters publicat în iulie a confirmat că președintele rus Vladimir Putin a anunțat că soldații răniți ar putea cere despăgubiri de 3 milioane de ruble, echivalentul a ceea ce ar câștiga un muncitor rus mediu în patru ani.

Filatyev era membru al regimentului 56 de asalt aerian al Gărzilor, cu baza în Crimeea, peninsulă pe care Rusia a confiscat-o de la Ucraina în 2014, se arată în memorii. Parașutiștii sunt în general considerați elita armatei ruse, a relatat The Guardian.

Dezvăluirile soldaților ruși de pe front

El a fost trimis în Ucraina continentală pe 24 februarie, prima zi a invaziei Rusiei, și a luptat în orașele Kherson și Mykolaiv înainte de a fi rănit și evacuat de pe front cu o infecție la ochi la începutul lunii iulie, a relatat The Guardian.

„Mi-a luat săptămâni întregi să înțeleg că nu a existat niciun război pe teritoriul rusesc și că noi doar atacasem Ucraina”, a declarat el pentru The Guardian.

În memoriile sale, Filatyev a descris, de asemenea, trupele rusești ca fiind „sălbatici” care furau obiecte de valoare din casele ucrainenilor pentru că „valora mai mult decât salariile lor”.

„Ca niște sălbatici, am mâncat totul acolo: Ovăz, terci de ovăz, gem, miere, cafea… Nu ne păsa de nimic, fusesem deja împinși la limită”, a scris el.

La ce stare sălbatică poți duce oamenii dacă nu te gândești deloc la faptul că trebuie să doarmă, să mănânce și să se spele.”

Filatyev a fugit din Rusia săptămâna trecută pe o rută nedeclarată, a relatat sursa citată, și nu este clar unde se află în prezent.

El a declarat pentru The Guardian că a scris memoriile pentru că a simțit că „nu mai poate sta liniștit”.

„Nu mi-e teamă să lupt în război. Dar am nevoie să simt dreptate, să înțeleg că ceea ce fac este corect”, a declarat Filatyev.

„Și cred că toate acestea eșuează nu doar pentru că guvernul a furat totul, ci și pentru că noi, rușii, nu simțim că ceea ce facem este corect.”