Analiză CNN: Putin nu mai ține cont de statutul de paria al Rusiei și de pierderile militare grele

Analiză CNN: Putin nu mai ține cont de statutul de paria al Rusiei și de pierderile militare grele

Sancțiunile internaționale ar putea să înceapă să muște, trupele sale înregistrează pierderi „semnificative” în Ucraina, iar președintele american Joe Biden tocmai a numit războiul său un genocid, dar pentru președintele rus Vladimir Putin, totul este încă pe plan.

Lui Putin nu-i mai pasă de pierderile militare grele

În declarațiile din această săptămână, Putin nu a arătat nicio urmă de introspecție, transformând statutul de paria al Rusiei pe scena internațională ca un fel de victorie.

Luați-i observațiile într-o întâlnire virtuală despre dezvoltarea Arcticii de către Rusia. Companiile petroliere occidentale ar putea să renunțe la proiectele din Rusia, luându-și expertiza tehnică cu ele, Biden a interzis importurile rusești de petrol, gaze și cărbune, iar UE, deși departe de a se înghesui, caută să se decupleze de energia rusă.

Părerea lui Putin? Durerea cauzată consumatorilor europeni de energie este un lucru bun, iar Rusia va găsi alte piețe.

„Refuzul unui număr de țări occidentale de a se angaja într-o cooperare normală, inclusiv cu resursele energetice rusești, lovește milioane de europeni. A declanșat o adevărată criză energetică. Se reflectă și în Statele Unite. Peste tot inflația, prețurile sunt în creștere”, a spus acesta, notează CNN.

Cu siguranță, a continuat Putin, „chiar și noi întâmpinăm probleme, dar pentru noi se deschid oportunități alternative, opțiuni, noi ferestre de oportunitate”.

Acest tip de mesaj pe jumătate plin poate fi menit să-i liniștească pe rușii neliniștiți. Dar Putin prezintă, de asemenea, o încredere blândă cu privire la modul în care decurge războiul din Ucraina, în ciuda eșecurilor masive în efortul de „denazificare” a Ucrainei, prescurtarea urâtă a liderului de la Kremlin pentru a răsturna guvernul ales democratic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și de a pune capăt Ucrainei.

Marți, Putin a efectuat o vizită la cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde a avut o oportunitate de fotografiere a Zilei Cosmonauticii cu partenerul său în autocrație, președintele belarus Alexander Lukașenko.

În declarațiile de la eveniment, Putin a respins dovezile pe scară largă ale atrocităților din orașul ucrainean Bucha în urma retragerii trupelor ruse, comparându-le cu rapoarte „false” despre utilizarea armelor chimice în Siria de către regimul președintelui sirian Bashar al-Assad.

„Au fost provocări în Siria, când s-a plantat folosirea armelor chimice de către guvernul Assad. Apoi s-a dovedit că era fals, același fals este în Bucha”, a spus el.

Guvernele americane și occidentale au raportat mai multe cazuri de utilizare a armelor chimice de către guvernul sirian, Casa Albă afirmând că regimul Assad a trecut de „linia roșie” cu utilizarea armelor chimice în 2013. Organizația pentru interzicerea produselor chimice Armele au concluzionat că forțele lui Assad au fost, de asemenea, responsabile pentru o serie de atacuri chimice asupra unui oraș sirian la sfârșitul lunii martie 2017.

Putin cântând refrenul știrilor false nu este nou. Dar Președintele Rusiei a semnalat ceva substanțial, spunând în timpul aceluiași eveniment că discuțiile de pace cu Ucraina au ajuns într-o „fundătură” și jurând că „nu va opri operațiunile militare” în Ucraina până când campania sa va reuși.

Unii observatori, și oficiali occidentali, au sugerat că generalii săi au un plan de a face o ofensivă mare în regiunea Donbas din estul Ucrainei, astfel încât să poată prezenta liderului lor câteva dovezi ale progresului tangibil pe câmpul de luptă înainte de 9 mai.

În urma declarațiilor lui Putin, Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei și negociator principal în discuțiile dintre Rusia și Ucraina, a replicat că „negocierile sunt extrem de dificile. Online în subgrupuri de lucru. Dar sunt în desfășurare”.

Dar Podolyak a sugerat și un alt factor: spre deosebire de sistemul politic al Rusiei, care este supus capriciilor unui singur om, guvernul Ucrainei trebuie să se confrunte cu indignarea larg răspândită la descoperirea uciderilor pe scară largă de civili de către trupele ruse.

Citește și: