De ce să nu-ți ții telefonul în buzunar, niciodată. Avertismentul ciudat al unui mare producător

de: Cojocaru Cristian
25 01. 2022

Smartphone-urile emit un anumit nivel de radiații, iar unele dintre ele pot fi periculoase. Unul dintre cei mai mari producători de telefoane mobile îți explică de ce nu este bine să ții telefonul în buzunar.

Apple este unul dintre pionierii telefoniei mobile, vânzând milioane de dispozitive la nivel mondial. Gigantul tehnologic explică în manualele care însoțesc telefoanele mobile și motivul pentru care nu este bine să păstrezi telefonul mobil aproape de piele. Apple afirmă în mod explicit că telefonul nu trebuie să-ți atingă corpul mult, sau chiar deloc.

Potrivit producătorului, iPhone-ul ar trebui să stea la o distanță de 10 milimetri de corpul utilizatorului, în orice moment. Astfel, dacă dispozitivul tău se află în buzunarul blugilor, acesta este mult prea aproape. În manualele anterioare era explicat în mod clar că expunerea la radiații poate depăși standardele guvernamental în timpul „funcționării” dacă telefonul este „poziționat la mai puțin de 15 milimetri de corp”.

Radiația telefonului mobil, măsurată în expunerea la frecvență radio, este reglementată în SUA de către Comisia Federală de Comunicații (FCC). Toate telefoanele trebuie testate pentru a se asigura că emit o rată specifică de absorbție de cel mult 1,6 wați de energie de radio-frecvență per kilogram de țesut corporal, o regulă menită să prevină daunele cauzate de căldura generată de undele de radio-frecvență. În Europa, limita SAR recomandată de Consiliul Uniunii Europene este de 2  Limita SAR recomandată de Consiliul Uniunii Europene este de 2,0 W/kg în medie pentru 10 grame de țesut.

În timp ce telefoanele mobile sunt testate împotriva unui cap uman simulat în poziția „vorbește”, ele nu sunt testate împotriva corpului  în poziția „purtare”. În schimb, testele presupun că utilizatorul poartă telefonul într-un toc, departe de corp, ori de câte ori telefonul emite la putere maximă. Și, deoarece expunerea la energie la frecvență radio crește brusc cu cât telefonul se apropie mai mult de corpul tău, unii își fac griji că testările FCC nu sunt făcute la o expunere reală.

În plus, testele FCC nu iau în considerare efectele biologice cauzate de altceva decât de căldura generată din energia de radiofrecvență, cum ar fi expresia alterată a proteinelor sau deteriorarea ADN-ului. Experți și organizații precum Environmental Working Group și-au exprimat îngrijorarea cu privire la regulile de testare pentru telefoanele mobile, citând studii care arată legături între cancere și expunerea la radiații de la telefonul mobil.

Studiile arată de ce nu e bine să îți ții telefonul în buzunar

În 2011, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat radiațiile de la telefoane mobile drept „posibil cancerigene pentru oameni”, mai ales că utilizarea telefonului mobil se referă la un risc crescut de gliom, un tip malign de cancer cerebral. Apoi, există lacune în testarea radiațiilor telefonului mobil. Academia Americană de Pediatrie, de exemplu, a îndemnat recent FCC să înceapă să ia în considerare copiii utilizatori de telefoane mobile.

„Copiii nu sunt adulți mici și sunt afectați în mod disproporționat de toate expunerile mediului, inclusiv de radiațiile telefonului mobil”, se arată în scrisoarea lor către FCC.

Cu toate acestea, știința este neconcludentă. Institutul Național al Cancerului indică mai multe studii care nu au reușit să stabilească o relație între utilizarea telefonului mobil și cancer. FCC efectuează în prezent o reevaluare continuă a politicilor sale.

Radiațiile de la telefoanele mobile nu sunt o problemă exclusiv Apple, desigur. Manualele și celorlalte telefoane mobile aflate pe piață menționează acest lucru. Totodată, utilizatorii nu ar trebui să încerce să folosească telefonul acolo unde nu există un semnal bun, deoarece emisia de radiații crește din ce în ce mai mult pe măsură ce telefonul se luptă să se conecteze la un turn.

Dr. David Carpenter, directorul Institutului pentru Sănătate și Mediu al Universității din Albany, New York, a petrecut câțiva ani citind cercetări privind expunerea la frecvență radio și a depus mărturie în fața Congresului pe această temă. Spune că este foarte atent la telefoanele mobile.