17 ian. 2022 | 08:25

Telefoanele care emit cele mai multe radiații: ce trebuie să știe românii chiar acum

ACTUALITATE
Telefoanele care emit cele mai multe radiații: ce trebuie să știe românii chiar acum

Telefonul face parte din viața ta de zi cu zi. Te ajută să comunici, să lucrezi, să te relaxezi, dar ai idee dacă, pe de altă parte, îți dăunează? Telefoanele emit radiații – iată care sunt cele mai nocive.

Un grafic realizat de Statista, o companie germană specializată în date despre piață și consumatori, ne arată telefoanele care emit cele mai multe radiații atunci când sunt ținute la ureche în timp ce se efectuează un apel.

Biroul federal german pentru protecția împotriva radiațiilor (Bundesamt für Strahlenschutz) are o bază de date cuprinzătoare cu smartphone-uri – noi și vechi – și nivelul de radiații pe care le emit.

Sursa: Statista.com

Motorola Edge, campion la radiații

Conform criteriilor stabilite pentru acest infografic, smartphone-ul actual care creează cel mai mare nivel de radiații este Motorola Edge.

Telefoanele premium, precum iPhone 7 și iPhone 8, au fost aproape de vârful acestei liste în trecut. Cu toate astea, cele mai recente telefoane mobile de la Apple au un nivel mai scăzut de SAR, ceea ce le scoate de pe această listă.

Pe locul al doilea în această listă găsim modelul Axon 11 5G de la ZTE, cu o rată de absorbție specifică de 1,59 watt pe kilogram. De asemenea, One Plus 6T este al treilea telefon care emite cele mai multe radiații (1,55 watt pe kilogram).

În topul telefoanelor care emit cele mai multe radiații se mai află telefoane Sony, Google și Oppo.

Nu există un ghid universal pentru un nivel „sigur” de radiații ale telefoanelor. Cu toate astea, certificarea germană pentru respectarea mediului „Der Blaue Engel” (Îngerul Albastru) certifică doar telefoanele care au o rată de absorbție specifică mai mică de 0,60 wați pe kilogram.

Toate telefoanele din acest top au o rată de absorbție de peste două ori mai mare decât această valoare de referință.

Ca referință, în România și în alte țări din Uniunea Europeană, limita maximă admisă de radiații pe care un telefon mobil o poate emite este de 2.0W/kg per 10 g de țesut, valoare exprimată de obicei sub forma SAR 2.0.

Toate dispozitivele mobile care se vând pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să se încadreze în această limită.