Ce radiații emit antenele utilizate inclusiv în tehnologia 5G: cum îți arată ANCOM nivelul de câmp electromagnetic

Ce radiații emit antenele utilizate inclusiv în tehnologia 5G: cum îți arată ANCOM nivelul de câmp electromagnetic

ANCOM a venit cu ceva îmbunătățiri pe platforma sa legate de măsurările de nivel de câmp electromagnetic. E valabil inclusiv pentru antenele folosite la 5G.

ANCOM a venit cu o nouă versiune a platformei dedicate nivelului de radiații emise de antenele publice, instalate pe clădiri înalte sau în alte locuri. Platforma îți permite să afli nivelul de câmp electromagnetic emis de antenele utilizate în benzi de frecvenţe de până la 7 GHz.

E vorba de cele radio-TV, Wi-Fi, toate benzile de telefonie mobilă inclusiv cele folosite în prezent pentru tehnologia 5G și altele.

Ce radiații emit antenele utilizate inclusiv în tehnologia 5G

Platforma se numește Monitor-EMF și era disponibilă până acum doar pentru a consulta rezultatele nivelului de radiaţii măsurat cu cei 150 de senzori plasaţi de ANCOM în anumite zone urbane cu trafic intern.

Tehnologia a fost, însă, îmbunătățită și datele sunt și mai precise de atât.

“Publicul larg are acum acces facil la informaţii cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România prin intermediul unei surse unice şi permanent actualizate, cei interesaţi putând analiza inclusiv variaţiile în timp ale acestora”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

Ce afli pe platformă

Prin actualizarea platformei, ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor un instrument obiectiv unde pot fi consultate atât rezultatele obţinute din măsurările permanente ale câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficşi EMF, cât şi rezultatele măsurărilor realizate în cadrul campaniilor anuale de către ANCOM cu echipamente portabile de măsurare a câmpului electromagnetic raportate la nivelurile de referinţă.

Pentru fiecare măsurare, pe site-ul www.monitor-emf.ro sunt precizate locaţia, perioada şi nivelul de expunere la câmp electromagnetic înregistrat la momentul măsurării şi apoi calculat procentul din nivelul maxim de referinţă stabilit de cadrul legal în vigoare.

Măsurările se fac în spaţii publice, în vecinătatea cărora există aglomerări de surse de câmp electromagnetic.

Nu trebuie, însă, să-ți faci griji pentru că există niște niveluri clare care nu pot fi depășite. Până în prezent, toate măsurările realizate de ANCOM cu ambele tipuri de echipamente nu au evidenţiat depăşiri ale limitelor prevăzute de legislaţia naţională. 

Senzorii sunt prezenți în Bucureşti şi alte 103 de oraşe din ţară, în spaţiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio – şcoli, centre universitare, pieţe publice și funcţionează permanent, transmiţând rezultatele către platforma informatică o dată la 24 de ore.

Astfel, utilizatorii pot consulta pentru fiecare senzor rezultatele pentru ultimele 3 zile, ultimele 3 luni sau ultimul an şi pot descărca rezultatele în format PNG.

Poți afla toate informațiile, în funcție de zona în care locuiești, AICI.

Citește și:
Etichete: