De ce planeta e mai fierbinte când se îndepărtează de Soare, când ar trebui să fie invers

de: Iulia Kelt
21 07. 2022

În mod evident, încă nu avem toate piesele puzzle-ului, atunci când vorbim despre Soare sau planeta noastră, dar mai ales despre legătura dintre cele două corpuri cerești.

Suntem tentați să credem că Pământul devine mai rece, pe măsură ce se îndepărtează de Soare. Se pare că această informație nu este una adevărată, întrucât noi cercetări demonstrează opusul, oricât de greu ar fi de crezut acest lucru.

Temperatura Pământului, mai mare, pe măsură ce se îndepărtează de Soare

Pe măsură ce se îndepărtează de Soare, Pământul pare să devină un pic mai cald, în ciuda logicii care ne spune că ar trebui să fie invers. Mai exact, oamenii de știință au concluzionat că, atunci când planeta noastră se află la cea mai mare distanță față de astru, se încălzește cu 2,3 grade Celsius.

În plus, se pare că, în timpul iernii, emisfera nordică nu își schimbă la fel de mult temperatura generală, cum se întâmplă în cazul emiseferei sudice, spre exemplu. Acest lucru se datorează faptului că o porțiune mult mai mare din emisfera sudică, în comparație cu emisfera nordică, este alcătuită din apă.

Trebuie, de asemenea, să luăm în considerare că există mult mai mult pământ în emisfera nordică, care se încălzește mai ușor decât apa.

Trebuie menționat că, anotimpurile nu sunt cauzare de distanța de la Pământ la Soare, ci mai de cu seamă de faptul că Pământul este înclinat pe o axă de 23,5 grade. Acesta este motivul pentru care, atunci când e iarnă în amisfera nordică, în emisfera sudică este vară, și invers, în ciuda faptului că denumirile lunilor se mențin.

Specialiștii spun că, în lipsa acestei înclinări, nu ar exista anotimpuri pe Pământ, iar vremea ar fi cam la fel pentru toată lumea. Firește, asta ar însemna, deopotrivă, că tot ceea ce cunoaștem noi, în momentul de față, despre planeta noastră, ar putea să nu existe, strict în aceste condiții.