26 feb. 2018 | 17:36

De ce Pământul e mai fierbinte când se îndepărtează de Soare

ACTUALITATE
De ce Pământul e mai fierbinte când se îndepărtează de Soare

Pământul este plin de mistere, unele mai ambigue ca altele. Acum, cercetătorii au aflat că Pământul se încălzește pe măsură ce se îndepărtează de Soare.

Cu toții credeam că Pământul este mai cald pe măsură ce se apropie de Soare. Acum, noile cercetări arată că, de fapt, lucrurile stau invers. Pământul este cel mai fierbinte atunci când este cel mai îndepărtat de Soare pe orbita sa, nu când este cel mai apropiat.

În timpul perioadei în care Pământul este cel mai îndepărtat de Soare (aphelion), temperatura medie a întregii planete este mai mare cu aproximativ 2,3 grade Celsius decât atunci când este mai aproape de Soare (perihelion). În medie, intensitatea luminii solare care cade pe Pământ în timpul aphelionului este cu aproximativ 7% mai mică decât în ​​timpul periheliului. În ciuda acestui fapt, Pământul ajunge să fie mai cald în perioada în care acesta este cel mai îndepărtat de Soare.

În timpul lunilor de iarnă, în emisfera nordică temperatura nu se schimbă la fel de mult ca temperatura generală a emisferei sudice, unde este vară. Acest lucru se datorează faptului că o porțiune mult mai mare din emisfera sudică, în comparație cu emisfera nordică, este alcătuită din apă, care are o capacitate de căldură semnificativ mai mare decât pământul.

Există mult mai mult pământ în emisfera nordică decât în emisfera sudică. Acest pământ se încălzește mult mai repede decât apa, iar apa se răcește mult mai încet decât pământul. Deci, chiar dacă în timpul verii este mai puțină intensitate a luminii solare în emisfera nordică, temperatura medie a Pământului este mai ridicată în acest moment când este mai îndepărtată de Soare.

Așa cum bine știi, anotimpurile nu sunt cauzate de distanța de la Pământ la Soare, ci mai degrabă sunt datorate faptului că Pământul este înclinat pe axa sa 23,5 grade. De aceea, atunci când este vară în emisfera nordică, este iarnă în emisfera sudică și viceversa. Fără această înclinare, nu ar exista anotimpuri, iar vremea de pe tot globul ar fi relativ uniformă.