Temperaturi de foc în România, începând de astăzi. Avertismentul crunt al meteorologilor pentru zilele următoare

Temperaturi de foc în România, începând de astăzi. Avertismentul crunt al meteorologilor pentru zilele următoare
Ce temperaturi vor indica termometrele

Temperaturile ridicate au făcut ravagii în toată Europa, mai cu seamă în partea de Vest, acolo unde au fost înregistrate temperaturi foarte ridicate. În Marea Britanie și Franța, autoritățile au emis avertismente de căldură extremă, în timp ce nordul Spaniei a înregistrat luni temperaturi de 43 de grade Celsius. Pe de altă parte, pompierii din mai multe țări europene se luptă de zile întregi cu incendiile, în timp ce mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. Începând de astăzi, România se va confrunta cu un val de căldură, temperaturile vor ajunge să atingă în termometre chiar și 40 de grade.

România se topește în următoarele zile

Dacă până acum, unii dintre români au putut scăpa de temperaturile extreme, meteoroloogii anunță că, începând de astăzi, țara noastră se va confrunta cu un val de căldură general, astfel că în majoritatea zonelor țării au fost anunțate avertizări de caniculă şi disconfort termin ridicat. Din păcate, temperaturile pot atinge până la 40 de grade C, astfel că, cetățenii trebuie să evite cât se poate de mult să se expună la soare.

Din cauza temperaturilor extreme anunțate, meteorologii au emis avertizări cod galben şi cod portocaliu, motiv pentru care, autorităţile vor activa în cursul zilei de astăzi Celula de criză de la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, transmițând totodată o serie de recomandări pentru populaţie.

Potrivit ANM, joi, cele mai mari temperaturi vor fi înregistrate astăzi în Banat, Crişana, Oltenia şi în sud-vestul Transilvaniei şi al Munteniei, zone în care vremea va fi caniculară, iar oamenii trebuie să se protejeze și să consume multe lichide.

”Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi”, este avertismentul transmis de ANM.

Meteorologii au emis avertizare de cod galben și portocaliu de caniculă

Specialiștii avertizează că în perioada 21 iulie-24 iulie, valul de căldură se va extinde pe aproape întreg teritoriul țării și se va intensifica treptat, astfel că disconfortul termic nu se va lăsa mult timp așteptat, în timp ce indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

”În general temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade”, avertizează ANM, care a emis o avertizare de cod galben.

Pentru zilele de vineri și sâmbătă, ANM atrage atenția asupra temperaturilor și mai ridicate, care vor atinge până la 40 de grade, în mai multe zone ale țării. Căldura nu va dispărea nici în timpul nopții, însă aerul va fi respirabil.

”Pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă (22 şi 23 iulie) în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi în vestul Maramureşului valul de căldură se va intensifica.

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (itu) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, a anunțat ANM.