Cum să eviți amenzile de la ANAF, în 2022. Cele mai importante legi noi, despre care trebuie să știi
De la 1 martie, legislația românească în materie fiscală s-a îmbogățit cu o serie de prevederi despre care românii, persoane fizice și juridice, trebuie să știe toate detaliile, ca să nu ajungă să fie amendați sau chiar să li se deschidă dosare penale. De asemenea, urmează o primăvară interesantă, în care autoritățile vor efectua verificări și asupra altor măsuri, ce au intrat în vigoare la finele lui 2021.
Iată ce ar trebui să cunoască, mai exact, toți contribuabilii români și la ce acțiuni din partea Fiscului ar trebui să se aștepte în această primăvară.
Înregistrarea în SPV, obligatorie
Conform unui anunț făcut deja de luni bune de autoritățile fiscale de la noi din țară, ă prin OG 11/2021, care modifică Codul de procedură fiscală, se stabilește că, începând cu 01.03.2022, documentele transmise de către persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, P.F.A-urile, profesiile liberale, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale să se facă, exclusiv, prin intermediul Spaţiul Privat Virtual.
În situația în care contribuabilii/plătitorii nu își îndeplinesc obligația comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente , iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță”,
„Recomandăm contribuabililor să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual până la data de 01 martie 2022 pentru a nu risca eventualele efecte negative care pot apărea dacă un document trebuie depus sau înscris într-un anumit termen, iar acest lucru se realizează fizic şi nu prin SPV (prescrierea unui drept, pierderea dreptului de a beneficia de o facilitate fiscală, apariţia unor amenzi, etc.).
Persoanele fizice sau juridice, care dețin certificat digital calificat, pot solicita înregistrarea ca utilizator SPV, iar persoanele fizice, care nu dețin un astfel de certificat, pot cere înregistrarea pe baza de nume de utilizator şi parolă”, transmite ANAF.
Trebuie să știi că înscrierea în SPV este complet gratuită, iar seviciul este disponibil în permanență, dacă încă nu ai făcut acest pas.
Sancțiuni mai dure pentru neplata dărilor către stat
Tot de la 1 martie, prevederile noi ne mai indică faptul că persoanele care nu îşi plătesc impozitele şi contribuţiile la stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă, riscă închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă.
Conform unei informări transmise de social-democrați, ”angajatorii evazionişti, care nu plătesc statului contribuţiile angajaţilor (impozit pe salariu, CAS, CASS, şomaj etc.) vor răspunde penal pentru că, deşi aveau obligaţia clară de a le reţine şi de a le plăti către stat, nu au făcut-o, băgându-şi practic în buzunar aceşti bani!”.
Tot reprezentanții PSD mai spun că ”este momentul ca furtul banilor reținuți din veniturile oamenilor (salarii sau venituri asimilate salariilor, pensii, dividende, veniturile din jocuri de noroc, din premii, din dobânzi, veniturile zilierilor sau din convenţii civile ori prestări de servicii) să înceteze! Pentru că este vorba de drepturile fiecărui salariat la sănătate, pensie sau şomaj!”
Iată lista completă a tipurilor de impozite și contribuții care nu mai suportă amânare prea lungă:
-Impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română
-Impozitul pentru veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă
-Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală
-Impozit pe venitul din salarii si asimilate salariilor
-Impozitul pe veniturile din arendă
-Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi
Impozitul pe veniturile impozabile obținute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii
-Impozit pe veniturile sub forma de dividende
-Impozitul pe veniturile din pensii
-Impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc
-Impozitul pe veniturile din alte surse
-Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II din Legea nr. 227/2015 cu modificările și completările ulterioare
-Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică sau entitate – asociere fără personalitate juridică dintr-o asociere cu o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific, cu modificările și completările ulterioare
-Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului III din Legea nr. 227/2015 cu modificările și completările ulterioare
-Contribuția de asigurări sociale
-Contribuția de asigurări sociale de sănătate
-Impozitul cu reținere la sursă pe veniturile obținute din România de nerezidenți sau potrivit convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state
-Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal
-Contribuția la Fondul pentru mediu.
Important de menționat, pentru liniștea contribuabililor, este că această măsură privind contribuțiile nu se aplică retroactiv!
„Necesitatea unei astfel de propuneri legislative se canalizează pe aspectul reincriminării faptei constând în reținerea și neplata și incriminarea faptelor de încasare și neplată ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea impozitelor și/sau a contribuțiilor cu reținere la sursă, cu consecința unei mai bune colectări a acestor sume la bugetul de stat, în condițiile în care astfel de pedepse descurajează săvârșirea de noi infracțiuni”, potrivit proiectului pregătit de Ministerul Finanțelor.
Mare atenție la casele de marcat
În aceeași ordine de idei, începând cu 30 noiembrie 2021, comercianții, indiferent de dimensiuni, au obligația să utilizeze case de marcat electronice conectate la sistemul ANAF. Autoritățile fiscale vor aplica amenzi de la 8.000 la 10.000 de lei în caz de neconformare cu regulile privind casele de marcat electronice.
Primăvara controalelor
Șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, a anunțat de curând că în primăvara aceasta instituția va desfășura ample controale în rândul companiilor.
Acestea se vor axa în special pe muncă, după cum a mai precizat oficialul ANAF.
„Am să vă spun un element de noutate, tot în concordanță cu țintele pe care ni le-am prevăzut în PNRR. Ați văzut că, în PNRR, ne-am propus să operaționalizăm, până la finalul lunii martie, un plan comun de acțiuni împreună cu colegii noștri de la Ministerul Muncii – mai precis, de la IM –, care vizează prevenirea muncii subdeclarate. Este o țintă în PNRR. Vreau să vă spun că, în baza protocolului pe care noi deja îl aveam încheiat cu IM, deja avem într-o fază avansată avizarea și semnarea acestui plan comun de acțiuni, care va deveni operațional în partea a doua a lunii martie. Deci, contribuabilii trebuie să se aștepte la verificări tematice din această perspectivă.
Nu i-am stabilit încă un «nume de scenă» programului, dar vreau să subliniez că această activitate va avea un rol extrem de important. Știți că, an de an, multe critici au venit în zona aceasta – cum că instituțiile cu atribuții în domeniu nu au colaborat corespunzător, astfel încât să se înregistreze o diminuare semnificativă a fenomenului de nedeclarare și subdeclarare (desigur, și cu consecințe în ceea ce privește încasarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale)”, a declarat Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, la conferința anuală de taxe organizată de PwC România.
Nu uita de SAF-T
Îți amintesc faptul că, începând cu acest an, marii contribuabili au obligația să efectueze raportările prin depunerea fișierului de control fiscal SAF-T (declarația D406).
Conform Deloitte Romania, contribuabilii care se încadrau în aceasta categorie la 31 decembrie 2021 sunt obligați să raporteze astfel începând cu luna ianuarie, iar cei care sunt încadrați începând cu anul 2022, din luna iulie. În ambele situații, societățile beneficiază de o perioadă de gratie de șase luni.