02 mart. 2022 | 08:27

Se dau bani de la stat pentru acești români, sarcina cade și pe angajatori: ce spune legea

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat pentru acești români, sarcina cade și pe angajatori: ce spune legea

Un număr record de români sunt asistați social și trăiesc din banii statului și, implicit, din bani noștri, ai celor care muncesc. Asta nu înseamnă însă că nu merită să facă pași mici spre un trai mai decent, iar aici intervine statul cu mai multe particularități legislative.

Când vine vorba de indemnizația de șomaj, aceasta s-a majorat de la 1 martie cu 5,1%, până la valoare de 394 de lei. În același timp, subvenția acordată angajatorilor de inserție pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială, cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, a suferit și ea o modificare. De la maximum 2000 de lei, a sări la 2102 lei, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Asistații social mai primesc o mână de ajutor, în România

„Conform prevederilor Legii nr. 225 din 26 iulie 2021, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Indicatorul Social de Referinţă (ISR) se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS). În acest sens, indemnizaţia de şomaj şi celelalte drepturi stabilite prin Legea nr. 76/2002, cu excepţia celor prevăzute la art. 72-75 şi 80, care se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) vor creşte de la 1 martie 2022, ca urmare a majorării acestui indicator, cu 5,1%”, se menţionează în comunicat, conform scrie Agerpres.

În practică, după aplicația noii valori a Indicatorului Social de Referință (ISR), baza de calcul pentru indemnizația de șomaj va sări de la 375 de lei la 394 de lei. Mai mult decât atât, prima de inserţie, acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni va creşte de la 1.500 la 1.576 de lei.

Nu în ultimul rând, subvenția acordată angajatorilor de inseriție pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială, cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, crește la cel mult 2102 lei. în timp ce subvenţia acordată angajatorilor pentru stimularea încadrării elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor se măreşte de la 250 la 262 lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele