Vestea zilei pentru toți românii cu pensia pe card: nu te așteptai la schimbarea asta în România

Vestea zilei pentru toți românii cu pensia pe card: nu te așteptai la schimbarea asta în România

Statul român se străduiește de aproximativ un deceniu să forțeze adopția cardurilor de debit printre pensionari. Acum, tranziția a fost facilitată și mai mult pentru cei care vor să renunțe la vechile taloane de pensii.

Pensionarii români care doresc să facă asta într-o manieră simplă și prietenoasă, vor putea să obțină talonul de pensie în format electronic. Mecanismul a devenit semnificativ mai intuitiv, iar informațiile pe marginea subiectului au fost făcute publice de Casa Națională de Pensii Publice – CNPP. În principiu, este vorba de o formă de ajutor pentru românii care își doresc să încaseze pensia pe card.

Talon mov de pensie electronic, pensia pe card

În cazul în care vrei să adopți talonul mov electronic și pensia pe card, primul pas pe care trebuie să-l faci este să deschizi un cont pe portatul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Procesul este destul de simplu, iar dacă ai deja un cont activ, nu trebuie decât să te autentifici cu ajutorul adresei proprii de email și parolei definite la crearea contului.

Odată ajuns în contul de pe site-ul CNPP, te interesează secțiunea ”completare formulare”. Intri la ”depuneri cereri și documente”, accesezi pensii, după care optezi pentru ”document de informare”. În cadrul ultimei secțiuni, selectezi ”Transmiterea documentului de informare online”. Rămâne să completezi câmpurile obligatorii din fereastra intitulată ”Depunere documente”.

”1. accesează contul online din fereastra de autentificare de pe pagina principală a CNPP, introducând e-mail-ul și parola

2. accesează secțiunea „Completare formulare” -> „Depuneri cereri si documente” -> „Pensii” -> „Document de informare”

3. selectează „Transmiterea documentului de informare online” și completează câmpurile obligatorii din fereastra „Depunere documente”

4. documentul „Cerere pentru transmiterea documentului de informare online” se încarcă la acest pas. Documentul poate fi descărcat apăsâng click pe Descarcă aici din fereastra Fișiere de încărcat. După descărcare, cererea tip se completează, se semnează olograf/electronic, după caz și se încarcă prin apăsând pe butonul Alege fișier”, se arată pe site-ul CNPP.

„5. la ultimul pas trebuie completat codul CAPTCHA din chenarul verde, apoi click pe butonul Salvează și trimite”, se arată în comunicatul CNPP pe marginea transformării talonului mov în format electronic.

Ai ai procedat corect și ai urmat toți pașii, ar trebui să primești două emailuri, primul cu numărul de înregistrare alocat din portalul CNPP, de la adresa portal@cnpp.ro, al doilea pentru confirmarea înregistrării cererii în cadrul sistemului CNPP, care va conține și numărul alocat de Registratura casei teritoriale de pensii unde a fost depusă cererea.

Din acel moment, îți vei accesa talonul mov de pensie în format electronic într-unul din nouă moduri:

„1. prin intermediul site-ului CNPP, din contul utilizatorului: „Datele mele din sistemul public de pensii” – „Document informare plata pensie” (se poate accesa doar dacă solicitantul este logat în contul de portal sau a salvat anterior datele de logare în portalul CNPP)

2. din e-mail-ul solicitantului unde se va transmite o informare cu link-ul către documentul generat”, se mai arată pe site-ul CNPP.