Cum conduc șoferii profesioniști, ca să consume mai puțin carburant: 5 reguli de aur

de: Mădălina Bahrim
27 06. 2022

Prețurile la pompă au explodat în ultimele luni, iar șoferii români sunt tot mai nemulțumiți de faptul că au ajuns să dea o bună parte din salariu pe plinul mașinii. Din fericire, există câteva soluții la care poți apela, pentru a face economie.

Prima și cea mai la îndemână soluție ar fi să renunți la utilizarea mașinii personale și să optezi pentru mijloacele de transport în comun sau pentru o trotinetă electrică sau pentru o bicicletă.

Stai liniștit, nu despre asta este vorba în acest articol, dar sfatul merită menționat!

În multe cazuri, renunțarea la mașina personală e imposibilă, motiv pentru care trebuie să cauți soluții de a reduce consumul de carburant.

Noi le avem și ți le vom prezenta în rândurile de mai jos:

Dacă vei conduce mașina așa, vei consuma mai puțină benzină sau motorină

1. Păstrează o viteză constantă în mers

Unul dintre cele mai importante lucruri, atunci când vrei să nu consumi mult carburant, este să te deplasezi la o viteză constantă. Este dificil de respectat acest sfat în marile orașe, unde ai câte un semafor din 200 în 200 de metri, dar chiar și aici poți face ceva, în sensul în care trebuie să eviți să turezi motorul excesiv pe bucățile de drum libere, acolo unde ai putea teoretic „să-i dai talpă”.

2. Redu din greutatea mașinii

Evită să cari după tine bagaje grele, dacă nu ai nevoie cu adevărat de ele. Astfel de detalii mici pot să însemne, pe parcursul unei luni, câteva zeci de lei bune în costul carburantului, bani pe care i-ai putea economisi!

Renunță, de exemplu, la celebra cutie montată pe plafonul mașinii, pe care o ții ca să mergi în concediu la ski. E adevărat că nu știi niciodată când poți avea nevoie de spațiu suplimentar și e dificil să-i faci loc prin garaj, dar un astfel de accesoriu greu și inutil îți poate crește consumul de combustibil cu aproximativ 2% până la 8%, în timpul condusului în oraş, cu 6% până la 17%, pe şosea, şi cu 10% până la 25%, la viteze de autostradă.

3. Verifică periodic presiunea din pneuri

Ai grijă ca pneurile să fie în permanență suficient de umflate, la o presiune optimă, conform instrucțiunilor. Acest detaliu aparent insignifiant poate fi responsabil de un consum de carburant cuprins între 0,6% până la 3%.

4. Pornește aerul condiționat și închide geamurile

Mulți șoferi obișnuiesc să conducă vara cu geamurile deschise, crezând (în mod eronat) că astfel fac economie. Adevărul e exact invers! Conducerea cu geamurile coborâte la viteze mai mari de 80 km/h provoacă o mare rezistență la vânt și crește consumul de combustibil. Peste această viteză e mai economic să aprinzi instalația de climatizare decât să deschizi geamurile!

5. Planifică-ți traseul la orele de vârf

Dacă e nevoie să conduci în orele în care traficul e foarte aglomerat, planifică-ți traseul, astfel încât să nu parcurgi diferite distanțe inutil. Vei merge direct unde ai treabă și vei pierde doar consumul de combustibil aferent deplasării strict necesare și eventual cozilor de la semafor, fără să irosești alte cantități din cauza nehotărârii tale.