26 iun. 2022 | 09:26

Te vaiți că în România e scumpă benzina? Stai să vezi ce prețuri la pompă sunt în restul Europei

ACTUALITATE
Te vaiți că în România e scumpă benzina? Stai să vezi ce prețuri la pompă sunt în restul Europei

Analizând prețurile carburantului din România în raport cu alte state membre ale Uniunii Europene, situația noastră nu este nici pe departe dramatică. Din această perspectivă, suntem la coada clasamentului, în rândurile statelor cu prețuri mici. Totuși, e drept că pentru nivelul nostru salarial poate fi apăsător și atât!

În rândurile următoare vom face o trecere în revistă a prețurilor strict în baza unui raport al Comisiei Europene, care arată cât plătesc șoferii europeni pentru litrul de carburant și unde ne situăm noi din acest punct de vedere.

Comisia transmite că prețurile cele mai piperate la pompă le regăsim în state precum Finlanda, Danemarca sau Grecia. Aici e cea mai scumpă benzină, respectiv Finlanda (12,3 lei/litru), Danemarca (12,0 lei/litru) și Grecia (11,9 lei/litru).

De asemenea, cea mai scumpă motorină o regăsim în Suedia (12,4 lei/litru), Finlanda (12,1 lei/litru) și Danemarca (11,4 lei/litru).

Cât plătesc românii la pompă, în comparație cu alți șoferi din Europa

România ocupă printre ultimele poziții în clasamentul prețurilor, având unele dintre cele mai mici costuri ale carburantului.

Pentru realizarea analizei, statisticienii europeni s-au raportat pentru România la un cost al benzinei de 8,5 lei/litru și la unul al motorinei de 9 lei/litrul.

Astfel, ocupăm locul 23 în ceea ce privește prețul benzinei și 24 pentru motorină.

Amintim că zilele acestea Guvernul a decis să aplice o măsură de compensare a prețului la carburant, de 50 de bani pe litru, atât pentru firme, cât și pentru populație!

Compensarea de 50 de bani, respectiv 10 cenți, înseamnă că prețul mediu pentru benzină va fi de 1,63 euro și pentru motorină de aproape 1,74 euro. Astfel, ne poziționăm ca a treia cea mai ieftină țară din UE în ceea ce privește prețul benzinei, după Ungaria și Slovenia și tot a treia, la capitolul motorina.

Măsura se va aplica de la 1 iulie, timp de trei luni, iar șoferii vor vedea reducerea trecută direct pe bonul fiscal primit de la benzinărie, atunci când vor merge să alimenteze.

„Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din bani urmând a fi decontați de bugetul de stat”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Totuși, discuția despre prețurile la carburant continuă în coaliție, social-democrații dorindu-și chiar o plafonare a prețurilor, deși declară că susțin actuala măsură a compensării.

„PSD a prezentat în ultimele zile mai multe soluții privind reduceri importante ale prețului carburanților. Astăzi, premierul Ciucă a decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât și operatorii privați, astfel încât prețul carburanților să scadă cu 50 de bani.

Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor. În plus, în multe alte țări europene, soluția compensării a funcționat doar câteva săptămâni, după care prețurile au revenit și au ajuns chiar la niveluri mai mari.

De aceea, dacă operatorii din piață vor crește din nou prețurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coaliție cu propunerea unui preț maximal sau a limitării adaosului comercial”, a anunțat PSD într-un comunicat de presă.