Gafa care îi lasă fără permis pe șoferi dacă merg în Bulgaria. Mare atenție, nu îți strica vacanța

Gafa care îi lasă fără permis pe șoferi dacă merg în Bulgaria. Mare atenție, nu îți strica vacanța
Atentie mare la vacantele in Bulgaria

Bulgaria este celebră pentru coasta Mării Negre, plajele presărate cu hoteluri, satele tradiționale de pescari și siturile istorice. Turiștii se îngrămădesc în stațiuni ca Sunny Beach și Nisipurile de Aur, dar merită vizitate Varna și Burgas. Orașele sunt la fel de frumoase. Aflată la granița cu România, țara vecină reprezintă una dintre destinațiile preferate ale iubitorilor de plajă. În cazul în care vrei să mergi cu mașina în Grecia sau Bulgaria, trebuie să ai mare atenție. Șoferii care încalcă regulile de circulație pot să-şi strice vacanța.

Ce trebuie să știi despre vacanțele în Bulgaria sau Grecia

Bulgaria are un pic din toate și prețurile sunt foarte accesibile. Pârtiile din Bansko și Pomporovo atrag schiori iarna, iar plajele Mării Negre sunt opțiuni perfecte în lunile de vară. Dacă ești pe cale să pleci în concediu cu mașina personală, citește acest articol. O mare gafă făcută de șoferi în trafic îi lasă fără permis în Bulgaria.

Abateri care te lasă fără permis

Gândul la câteva zile libere în Grecia sau Bulgaria ar putea să te determine să ignori unele reguli de circulație, așa că este important să știi care ar putea fi consecințele. Autoritățile bulgare dau amenzi usturătoare dacă depășești viteza legală sau nu plătești taxa de drum. În Grecia poate fi și mai rău! Rămâi fără carnet de conducere în cazul în care nu oprești la indicatorul STOP.

„Aici, în Grecia, șoferii care trec pe roșu trebuie să plătească o amendă de 700 de euro. În plus, polițiștii le vor lua și permisul pentru 60 de zile și plăcuțele de înmatriculare pentru 20 de zile. Dacă nu respectă indicatorul STOP, amenda este tot de 700 de euro și suspendarea permisului și a plăcuțelor pentru 20 de zile. Dacă polițiștii depistează șoferi fără centură în mașină sau fără cască pe scuter, amenda este de 350 de euro și suspendarea permisului pentru 10 zile.”, a precizat Lefteris Prasinos, prezentator știri Antenna TV Grecia, la Știrile Pro TV.

Ce se întâmplă dacă circuli pe banda de urgență

Tot în Grecia, poți rămâne pe loc fără permisul de conducere, dar și fără plăcuțe și certificatul de înmatriculare al mașinii dacă blochezi rampele de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau dacă parchezi pe locurile speciale pentru acestea. De asemenea, polițiștii eleni sunt cu ochii pe tine dacă te văd pe banda de urgență ori arunci diverse obiecte pe geamul mașinii, inclusiv mucuri de țigară.

„Pentru cei care utilizează telefonul mobil fără dispozitiv hands-free („mâini libere”) în timp ce conduc, amenda este 100 de euro și suspendarea permisului pentru 30 de zile. Pentru depășirea vitezei legale, amenda este între 40 și 350 de euro. Iar pentru cei care s-au urcat băuți la volan, amenda este cuprinsă între 200 și 3.000 de euro, plus suspendarea permisului pentru 6 luni”, a declarat jurnalistul elen.

„În Bulgaria, dacă depășiți viteza legală, riscați amenzi între 10 și 300 de euro. Dacă vorbiți la telefon în timp ce conduceți sau nu purtați centura de siguranță, fiți pregătiți să plătiți 25 de euro. Și dacă decideți să vă urcați la volan după ce ați băut câteva beri sau ați consumat substanțe interzise, riscați să fiți amendați cu până la 750 de euro și să rămâneți fără permis. Mai mult, ați putea ajunge la închisoare”, a anunțat Tsvetana Balabanova, corespondent local.

Dosar penal la vamă

Ce mai trebuie să afli despre Grecia este că riști dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere. Vameșii te controlează de canistre cu benzină sau motorină în mașină. MAE avertizează că este interzis transportul combustibililor în orice astfel de recipient.