Comisia Europeană face inspecții la sediile Gazprom din România. Suspiciuni privind creșterea artificială a prețurilor

de: Elena Avramescu
31 03. 2022

Comisia Europeană suspectează compania rusă de gaze că încalcă regulile de concurență pentru a crește prețurile. Astfel că a efectuat inspecții surpriză la sediul companiei ruse de gaze Gazprom din Germania, pe care o suspectează că ar fi încălcat regulile de concurență pentru a crește prețurile, au aflat joi mai multe surse europene, relatează bfmtv.com.

Inspecții la sediile Gazprom din România efectuate de Comisia Europeană

Executivul european, gardian al concurenței în cadrul UE, nu a confirmat această informație, dar a recunoscut, într-un comunicat de presă, că a efectuat controale, în colaborare cu autoritatea germană de concurență, „la sediile mai multor companii active în aprovizionare, transportul și depozitarea gazelor naturale în Germania”.

Ce a făcut Rusia pentru a crește valoarea rublei

Barajul de sancțiuni impuse de Occident în urma invaziei Ucrainei de către Rusia a decimat rubla. Dar la o lună după ce tancurile s-au aruncat, moneda și-a revenit complet și acum se tranzacționează la niveluri văzute înainte de război, relatează CNN.

Banca centrală a Rusiei a luat măsuri dramatice în ultimele săptămâni pentru a interveni pe piață, punând în aplicare politici care să împiedice investitorii și companiile să vândă moneda și alte măsuri care îi obligă să o cumpere.

Banca centrală a dublat ratele dobânzilor până la 20%, acest lucru încurajând economisitorii ruși să-și păstreze banii în moneda locală. Exportatorilor li s-a ordonat să schimbe 80% din veniturile lor în valută străină cu ruble, în loc să păstreze dolari americani sau euro.

Brokerilor ruși li s-a interzis să vândă valori mobiliare deținute de străini, iar rezidenții nu au voie să facă transferuri bancare în afara Rusiei. În plus, Rusia a amenințat că va cere plata gazelor naturale în ruble, nu în euro sau dolari.

Aceste măsuri au permis Moscovei să producă artificial cererea de rublă. Problema cu care se confruntă factorii de decizie politică este că, având economia Rusiei în zdrențuri, nimeni nu vrea să cumpere moneda de la sine. Când restricțiile vor fi ridicate, cererea pentru rublă va scădea dramatic.

Același lucru este valabil și pentru bursa Rusiei. Indicele de referință MOEX a avut o tendință de creștere când tranzacționarea a fost reluată acum o săptămână, după o oprire îndelungată forțată de război, dar analiștii spun că acest lucru se datorează restricțiilor impuse investitorilor, inclusiv interzicerea vânzării în lipsă. Doar 33 de acțiuni au fost permise să se tranzacționeze când piața s-a redeschis. Când tranzacționarea a fost extinsă la toate acțiunile în această săptămână, indicele a scăzut din nou.

Având în vedere acest lucru, revenirea rublei și a mișcărilor pieței de valori nu ar trebui să fie considerată un semnal că economia Rusiei este pe cale de redresare. Țara se confruntă cu cea mai profundă recesiune din anii 1990, iar economia se va micșora cu o cincime în acest an, potrivit unei previziuni recente a S&P Global Market Intelligence.