China s-a hotărât de care parte se află în războiul dus de Rusia în Ucraina. Beijingul condamnă sancțiunile ilegale impuse Moscovei

China s-a hotărât de care parte se află în războiul dus de Rusia în Ucraina. Beijingul condamnă sancțiunile ilegale impuse Moscovei

Ministrul de externe al Chinei Wang Yi și omologul rus Serghei Lavrov s-au întâlnit miercuri într-un oraș chinez, reafirmând legăturile bilaterale și criticând sancțiunile economice impuse de Occident împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei ca fiind „ilegale” și „contraproductive”, se arată în declarații oficiale.

China condamnă dur sancțiunile ilegale impuse Rusiei

Este prima vizită a lui Lavrov în China după ce Rusia a invadat vecinul său mai mic, Ucraina, pe 24 februarie. Wang a purtat discuții cu Lavrov în orașul Tunxi, în provincia Anhui, din estul Chinei, unde China organizează o întâlnire multilaterală de două zile despre Afganistan.

Wang a spus că relațiile chineze și ruse au „rezistat testului turbulențelor internaționale” și că a existat o dorință crescută din partea acestora de a dezvolta relații care au „crescut în mod rezistent”, a raportat Phoenix TV din China.

„Nu există plafon pentru cooperarea China-Rusia, niciun plafon pentru noi să luptăm pentru pace, nici un plafon pentru a proteja securitatea și nici un plafon pentru a ne opune hegemoniei. Relațiile dintre China și Rusia sunt nealiniate, fără confruntare și nu vizează niciun terț”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, într-un briefing pentru presă.

Spre deosebire de națiunile occidentale, China a refuzat să condamne invazia sau chiar să o numească una, dând vina pe politicile SUA și NATO pentru că au provocat invadarea Rusiei.

Pe măsură ce țările occidentale izolează Rusia de sistemele financiare globale și de lanțurile de aprovizionare, Moscova a apelat la Beijing atât pentru sprijin diplomatic la nivel global, cât și pentru noi parteneriate economice și comerciale.

„Miniștrii au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la situația din jurul Ucrainei. Șeful Ministerului de Externe rus și-a informat omologul său chinez despre progresul operațiunii militare speciale și despre dinamica procesului de negocieri cu regimul de la Kiev.

Părțile au remarcat caracterul contraproductiv al sancțiunilor unilaterale ilegale impuse Rusiei de către Statele Unite și sateliții săi”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe rus.

Lavrov a sosit mai devreme în China pentru a treia întâlnire a miniștrilor de externe ai țărilor vecine Afganistanului, care va fi prezidată de Wang. Miniștrii de externe din Pakistan, Iran, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan sau reprezentanții acestora vor participa la întâlnire, a anunțat anterior ministerul chinez de externe.

O întâlnire extinsă a mecanismului de consultare China-SUA-Rusia privind Afganistanul va avea loc în marja reuniunii miniștrilor de externe. Prima întâlnire a miniștrilor de externe ai țărilor învecinate Afganistanului a avut loc la Moscova pe 21 octombrie 2021, urmată de un alt eveniment în acest format la Teheran, Iran, pe 27 octombrie.

Citește și: