CNSU a schimbat modul în care vor fi trimise mesajele RO-Alert. Regulile au fost stabilite în ședința MAI

de: Vasile Mirabela
11 05. 2022

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) pregătește schimbări. În ședința MAI de astăzi, entitatea a decis prin intermediul unei hotărâri, să schimbe modul în care se transmit mesajele RO-Alert.

Mesajele RO-Alert vin cu schimbări. Ce a hotărât MAI

Guvernul susține că se va schimba procedura operaţională  care are în vedere stabilirea tipurilor de risc, a nivelului de gravitate al evenimentului prognozat ori produs și care are în vedere avertizarea populaţiei prin intermediul „RO-ALERT”.

Astfel, actul normativ reglementează condiţiile de operare a sistemului „RO-ALERT”, după cum urmează:

– Principiile privind transmiterea mesajelor;
– Principalele tipuri de alerte care se transmit, descrierea activităţilor şi responsabilităţilor;
– Criteriile ce trebuie respectate pentru conceperea unui mesaj de avertizare;
– Tipuri predefinite de mesaje;
– Nivelurile de gravitate şi structurile responsabile pentru verificarea acestora;
– Diagrama de proces privind fluxul informaţional-decizional.

Executivul nu a venit cu alte informații suplimentare care țin de hotărârea aprobată de CNSU. Tot astăzi, a fost aprobată și şi „concepţia naţională privind gestionarea eficientă a mişcărilor necontrolate ale populaţiei, elaborată în scopul implementării la nivel naţional a cerinţei nr. 3 subsumată obiectivului ‘Asigurarea rezilienţei naţionale prin îmbunătăţirea modului de implementare a măsurilor de protecţie civilă’, conform deciziilor Summit-ului NATO de la Varşovia din 8-9 iulie 2016 şi a deciziilor adoptate la Summit-ul de la Bruxelles din 11-12 iulie 2018, cu implicaţii pentru România”.

Ce este Sistemul RO-ALERT

Această extensie ajută autoritățile să transmită populației alerte de tip Cell Broadcast, atunci când aceștia urmează sau sunt ținta unor situații de urgență, după standardele menționate în lege. Astfel, prin sistemul Ro-Alert se transmit mesaje de avertizare cu privire la fenomenele meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Acest program a fost introdus în țara noastră de către MAI, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.

”Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.”, transmit reprezentanții CNSU.