CNN: 5 lucruri care s-ar putea întâmpla în Ucraina în perioada următoare

de: Elena Avramescu
23 03. 2022

Războiul Rusiei în Ucraina se apropie de pragul unei luni, iar avansarea trupelor sale în unele orașe cheie, inclusiv capitala Kiev, pare să fi încetinit. Deși există o imagine în creștere că asaltul Rusiei asupra Ucrainei nu a mers conform planului, țara continuă să-și folosească puterea aeriană pentru a distruge orașe și a viza civilii pentru a împinge Ucraina să se supună.

5 lucruri care s-ar putea întâmpla în Ucraina în perioada următoare

Deci unde se duce acest război? Iată cinci lucruri la care trebuie să fii atent în săptămânile următoare, potrivit CNN.

1. Rusia și-ar putea intensifica campania de bombardamente

Experții avertizează că, cu cât Rusia primește mai mult o lovitură la sol, cu atât este mai probabil să-și intensifice campania de bombardamente aeriene și utilizarea altor arme „de rezistență” care îi pun pe soldații ruși în mai puțin pericol. Există puține informații fiabile care vin din Ucraina sau Rusia cu privire la bilanțul morților, dar un raport publicat luni dintr-un tabloid rus sugerează că partea rusă a pierdut aproape 10.000 de soldați și că alți 16.000 au fost răniți.

Site-ul web Komsomolskaya Pravda a eliminat numerele mai târziu în cursul zilei, susținând că numerele au apărut în primul rând doar pentru că au fost piratate. CNN nu a putut verifica cifrele, dar numărul morților este mai aproape de ceea ce au raportat agențiile de informații americane. Asemenea pierderi, dacă se dovedesc a fi adevărate, ar explica atât stagnarea în mișcarea solului, cât și creșterea bombardamentelor aeriene asupra orașelor cheie și alte atacuri de blocare.

Un înalt oficial american al apărării a declarat că Rusia a început să tragă asupra orașului Mariupol din sudul navelor din Marea Azov.

2. Deși se pune accent pe Kiev, Rusia ar putea încerca să încercuiască luptătorii ucraineni în est

Se vorbește mult despre stagnarea efortului de război al Rusiei, dar dacă este sau nu adevărat se rezumă în primul rând la obiectivele Moscovei. Chiar și asta este greu de știut cu siguranță, deoarece justificarea publică a țării pentru invazia sa este o propagandă clară, „denazificarea Ucrainei”, de exemplu.

Este probabil ca Rusia să încerce, cel puțin, să absoarbă părți din estul Ucrainei. Zone precum Donețk și Luhansk, care alcătuiesc regiunea Donbas, au fost controlate de separatiști susținuți de ruși din 2014, când Rusia a anexat Crimeea și, deși ambițiile Rusiei se pot extinde dincolo de Donbas, acesta este probabil un punct central, spun experții.

Deși se acordă multă atenție împingerii Rusiei către Kiev, cea mai mare parte a armatei ucrainene rămâne în apropiere de Donețk și Lugansk, unde sunt grupate ca Operațiunea Forțelor Comunale (JFO). Mișcarea trupelor ruse sugerează că încearcă să încercuiască JFO pe trei axe și probabil că acesta va fi principalul obiectiv al Rusiei. Acest lucru este clar privind sofisticarea tipului de trupe trimise acolo, a spus Sam Cranny-Evans, un analist de cercetare la Royal United Services Institute.

3. Se va vorbi mai mult despre discuții

Un scenariu este că războiul din Ucraina ar putea deveni un conflict prelungit. Este probabil ca Rusia să fi pierdut un număr semnificativ de soldați, arme și echipamente în război și, deși s-a angajat în conflicte de lungă durată în trecut, nu va dori să-l lase pe acesta cu armata sa total distrusă.

„Negocierile sunt singurul domeniu în care lucrurile arată puțin promițătoare, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina au spus în ultima săptămână că se îndreaptă către o discuție reală de fond, în loc ca Rusia să dea doar un ultimatum”, Keir Giles, un expert rus la think tank-ul Chatham House din Marea Britanie, a declarat pentru CNN.

Oficialii ruși au spus că cererile lor includ ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO și să se demilitarizeze și să adopte un statut „neutru”, așa cum au avut Austria și Suedia. Dar condițiile pentru ceea ce înseamnă asta pentru Ucraina ar trebui să fie negociate.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat marți într-un interviu pentru CNN că Rusia dorește, de asemenea, ca Ucraina să accepte că Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, face parte oficial din Rusia și că statutele separatiste de la Lugansk și Donețk „sunt deja state independente”.

4. Ar putea exista „deportări” angro ale ucrainenilor în Rusia

Rusia le-a spus locuitorilor orașului Mariupol din sud să plece în timp ce efectuează un bombardament aerian agresiv care a sfâșiat orașul. Forțele au deschis ceea ce ei numesc „coridoare umanitare” pentru a permite civililor să fugă, dar zeci de mii dintre ei au fost transportați în Rusia.

Organizația mass-media de stat rusă RIA Novosti a raportat că aproape 60.000 de locuitori din Mariupol au ajuns pe teritoriul Rusiei „în deplină siguranță”. Presa rusă a arătat linii de vehicule care se îndreaptă aparent spre est, spre graniță, la aproximativ 40 de kilometri de Mariupol.

Dar Consiliul Mariupol a acuzat Rusia că forțează locuitorii să plece împotriva voinței lor. „În ultima săptămână, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost duși pe teritoriul Rusiei”, se arată într-un comunicat al orașului.

Primarul Mariupolului, Vadym Boichenko, a declarat sâmbătă că „ceea ce fac ocupanții astăzi este familiar pentru generația mai în vârstă, care a văzut evenimentele oribile din cel de-al Doilea Război Mondial, când naziștii au capturat cu forța oameni”. Giles a spus că există îngrijorarea unei reluări a acelei istorii întunecate în săptămânile următoare.

5. Alte milioane de ucraineni ar putea fugi, lăsând o națiune în bucăți

Deja, peste 3,5 milioane de ucraineni au părăsit țara. Majoritatea sunt femei și copii, ceea ce înseamnă că și familiile sunt sfâșiate. Războiul a declanșat cea mai mare mișcare de refugiați pe care a văzut-o Europa de la al Doilea Război Mondial. Aceste cifre cresc cu o rată de aproximativ 100.000 de oameni pe zi. Dacă includeți numărul de persoane strămutate în interior, 10 milioane de ucraineni și-au părăsit acum casele. Adică aproape un sfert din populația țării.

Și ceea ce arată războaiele din trecut este că refugiații deseori nu se întorc niciodată în țările lor de origine. Uneori amenințarea unui alt război este suficientă pentru a ține refugiații departe.

Este ceva la care negociatorii vor trebui să se gândească în orice discuții la orizont. Chiar dacă se poate găsi o soluție diplomatică pentru a pune capăt acestui război, o întrebare care va rămâne este dacă este suficient pentru a preveni următorul, a spus Cranny-Evans.

„Ce se întâmplă dacă, de exemplu, la 10 ani mai târziu, Ucraina a avansat într-o modernizare militară semnificativă? Sau următorul președinte rus vrea să-și demonstreze valoarea și ei conduc un alt război? Există o mulțime de scenarii de gândit în termenii la ce ar putea duce sfârşitul acestui război”, a mai spus Cranny-Evans.