BBC: De ce este atât de important orașul Mariupol pentru ruși

BBC: De ce este atât de important orașul Mariupol pentru ruși

În Mariupol se dau lupte grele între soldații ucraineni și ruși, care încearcă cu orice preț să cucerească orașul-port, extrem de important pentru ei. Unul dintre principalele motive pentru care armata rusă vrea să controleze orașul este pentru că le-ar asigura un culoar terestru între Donbas și Crimeea. Alte motive pentru care Mariupol este considerat cheia campaniei militare ruseşti din această ţară, în continuare.

BBC: Importanța orașului Mariupol în planurile Rusiei

„Iadul pe pământ“ – așa descrie deputatul ucrainean Yaroslav Zelezniak situația din orașul natal. Complet încercuit de trupele rusești, orașul a rămas fără energie electrică, apă curentă sau încălzire. Locuitorii, prinși în capcană, nu mai au ce mânca, iar bolile se răspândesc.

Trupurile celor care și-au pierdut viața în atacuri sunt lăsate pe stradă, iar asta pentru că operațiunile de ridicare a lor sunt dificile și periculoase.

Forțele rusești au înconjurat orașul Mariupol, împiedicând totodată crearea de coridoare care să permită distribuirea ajutorului umanitar. În prezent, au loc confruntări între trupe pe străzile din orașul port la Marea Azov.

Mariupol, localizat în sud-estul Ucrainei, a devenit cel mai bombardat și mai devastat oraș ucrainean, fiind considerat cheia campaniei militare ruseşti din această ţară, a transmis marţi BBC.

Motivele pentru care rușii vor să cucerească Mariupol
Motivele pentru care rușii vor să cucerească Mariupol

Iată care sunt principalele motive pentru care armata rusă vrea să cucerească orașul Mariuol:

1. Asigurarea unui coridor terestru între Peninsula Crimeea şi Donbas

Orașul Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, din punct de vedere geografic, însă rezistă cu îndârjire în fața armatei lui Putin, care a primit ordin să iasă din Peninsula Crimeea.

Invadatorii ruși au declanşat o ofensivă spre nord-est, dorind astfel să creeze o zonă de legătură cu camarazii şi aliaţii lor ucraineni separatişti din regiunea Donbas, localizată în estul Ucrainei.

Potrivit generalului Richard Barrons, fostul şef al Comandamentului Forţelor Unite din Marea Britanie, ocuparea oraşului Mariupol este vitală pentru planurile de război ale Rusiei.

„Atunci când ruşii vor avea sentimentul că au încheiat cu succes acea bătălie, ei vor fi obţinut un pod terestru între Rusia şi Crimeea şi vor vedea în acest lucru un succes strategic major“, a explicat generalul britanic.

În cazul în care Mariupol ar fi capturat, Rusia ar deține un control total asupra a peste 80% din regiunile de coastă ale Ucrainei la Marea Neagră, ceea ce i-ar permite să îi stopeze comerţul maritim şi să izoleze şi mai mult țara vecină de restul lumii.

Citește și: Tactica rușilor de a prelua orașul Mariupol: Îi înfometează pe ucraineni ca să se predea

De ce vor rușii să pună mâna pe orașul-port

2. Sugrumarea economiei țării pro-europene

Mariupol este un port important din punct de vedere strategic la Marea Azov (parte a Mării Negre) de multă vreme deja. În plus, este și cel mai mare port din regiunea Mării Azov, găzduind o uriașă uzină de fier şi oţel.

În vremurile de pace, Mariupol era un hub-cheie pentru exportul Ucrainei de oţel, cărbune şi porumb către clienţi din Orientul Mijlociu, dar și din alte zone ale lumii.

3. Oportunitate de propagandă 

În Mariupol se află o unitate a miliţiei ucrainene, Brigada Azov, denumită după Marea Azov, care joacă un rol extrem de important: leagă oraşul ucrainean de celelalte zone de coastă ale Mării Negre. Brigada Azov are în componență simpatizanţi ai extremei drepte, inclusiv neonazişti.

Cu toate că aceștia reprezintă un procent foarte mic din forţele militare ale Ucrainei, existenţa lor a însemnat pentru Moscova un instrument de propagandă folositor, oferindu-i un pretext pentru a spune poporului rus că tinerii soldaţi trimişi la luptă în Ucraina se află acolo pentru eliminarea neonaziştilor din ţara vecină.