Clasamentul pe care toți românii ar trebui să-l arate europenilor: de data asta, le-am dat peste nas

de: Mădălina Bahrim
15 02. 2022

De obicei, suntem obișnuiți ca România să ocupe locuri fruntașe în clasamente rușinoase ale Uniunii Europene. De data aceasta, însă, suntem liderii unei ierarhii pe care cu toții ar trebui să o expunem, cu multă mândrie, în fața altor cetățeni europeni.

Este vorba despre o analiză ce evidențiază nivelul de deșeuri municipale produse de statele membre ale Uniunii Europene. Deși pare surprinzător, țara noastră produce cele mai puţine deşeuri municipale din marele bloc comunitar.

Românii, lideri într-un clasament al binelui

Conaționalii noștri produc, în medie, 287 kilograme de deșeuri municipale pe cap de locuitor. Această cantitate ne plasează în vârful ierarhiei, dacă ținem cont de faptul că media la nivelul Uniunii Europene este uriașă, de 505 kilograme de deşeuri municipale în 2020. Aceste cifre au fost publicate luni chiar de către Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În unele state, situația este mai gravă decât media blocului comunitar. Mai exact, în 2020, în patru state membre ale UE, au fost înregistrate peste 600 de kilograme de deşeuri municipale per persoană, respectiv Danemarca şi Luxemburg (ambele cu 845 kg/persoană), Malta (643 kg/persoană) şi Germania (632 kg/persoană).

Totuși, există țări care sunt departe de aceste valori îngrijorătoare, iar printre ele se numără, din fericire, și România. În acest sens, în trei ţări membre ale UE au fost produse sub 365 de kilograme de deşeuri municipale per persoană, respectiv România (287 kg/persoană), Polonia (346 kg/persoană) şi Ungaria (364 kg/persoană).

Statisticienii au realizat niște comparații interesante, raportându-se la anul 1995. Astfel, s-a constatat faptul că statele membre ale Uniunii Europene s-au dezvoltat foarte mult pe zona de reciclare. Mai exact, reciclarea deşeurilor prin compostare a ajuns la 40 milioane de tone (90 kg per capita) în 2020, de aproape trei ori mai mult decât în 1995 (14 milioane de tone, sau 33 kg pe persoană).

Mai mult decât atât, comparativ cu 1995, doar şapte state membre UE au generat mai puţine deşeuri municipale per persoană în 2020: Bulgaria (minus 36%), Ungaria (minus 21%), Slovenia (minus 18%), România (minus 16%), Spania (minus 10%), Belgia (minus 9%) şi Olanda (minus 1%).