Cresc salariile în România, dar și pensiile: scenariul în care toate veniturile românilor sunt mărite

Cresc salariile în România, dar și pensiile: scenariul în care toate veniturile românilor sunt mărite

Inflația a explodat în România, benzina și motorina s-au scumpit enorm, iar costurile la utilități sunt mai exagerate ca niciodată. Partea bună este că există un plan pentru alinierea veniturilor la noile referințe financiare din piață.

În contextul inflației accelerate din România și o mare parte din Europa, liderul PSD Marcel Ciolacu s-a aruncat la începutul acestei săptămâni la niște pronosticuri foarte optimiste referitoare la veniturile românilor. Afirmațiile au fost făcute la Palatul Parlamentului, ca răspuns la o serie de întrebări legate de posibilitatea, mai mult sau mai puțin reală, a creșterii salariilor și pensiilor din România.

După inflație, salarii și pensii umflate

”Este posibil să avem o majorare la toate veniturile, ţinând cont de impactul inflaţiei. Când spun toate veniturile, înseamnă şi bugetari, şi privat, şi pensionari. Este posibil să avem acest lucru. Cu toţii ne-am angajat în acest act de guvernare ca oamenii să trăiască mai bine şi să găsim soluţii pentru ei”, a afirmat optimist liderul social democraților.

Din păcate, tot Ciolacu s-a ferit să facă vreo promisiune în acest sens, să ofere o estimare temporală clară a materializării acestor promisiuni. ”Toate aceste lucruri sunt în discuţie în acest moment. Sunt într-o coordonare economică. Vedem ce măsuri se iau pentru scăderea inflaţiei. Toate aceste discuţii pleacă în primul rând de la cauză. Haideţi să venim cu soluţiile cele mai bune pentru a rezolva cauza şi apoi mergem pe lanţul efectului”, s-a fofilat un pic Marcel Ciolacu.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Ciolacu și-a manifestat entuziasmul pe marginea deplasării premierului la Comisia Europeană, împreună cu ministrul Muncii, pentru a purta discuții legate de pensiile din România. Afirmația a fost făcută în contextul unor declarații ale lui Florin Cîțu din aceeași zi. Liberalul a atras atenția atunci că este deschis la creșterea pensiilor, dacă există resurse la bugetul de stat, iar singura posibilitate ca acest lucru să se întâmple este optimizarea Planului Național de Redresare și Reziliență cu acordul Bruxelles-ului.

„Noi vrem să ajutăm şi pe cei angajaţi în sectorul privat, de aceea venim cu aceste măsuri, nu doar pe pensionari sau pe cei din sectorul bugetar. Ci şi pe cei din sectorul privat, care plătesc. Să fim foarte atenţi: mărirea de pensii sau de salarii din sistemul bugetar vine din taxele pe care le plătesc cei din sectorul privat, de aceea este datoria noastră să îi ajutăm şi pe ei”, afirma Cîţu.