13 feb. 2022 | 08:41

Ungaria ar putea ieși din Uniunea Europeană? Viktor Orban va stârni un nou scandal

Politică
Ungaria ar putea ieși din Uniunea Europeană? Viktor Orban va stârni un nou scandal
Viktor Orban vorbește de o posibilă retragere din UE

Relațiile dintre Ungaria, Viktor Orban și UE nu sunt din cele mai bune. Nu puține au fost momentele în care premierul maghiar a criticat dur politica europeană. De cealaltă parte, nici oficialii UE nu s-au lăsat mai prejos. Aceștia au criticat dur modul în care Viktor Orban și-a asigurat continuitatea puterii. Au fost, inclusiv, legi contradicatorii emise de Orban, care încalcă mai multe puncte din constituția UE. Anul trecut, una din publicațiile de presă, loiale premierului, a aruncat idea unei posibile ieșiri a Ungariei din Uniunea Europeană. Cât adevăr, și câtă speculație, aflăm împreună.

Viktor Orban vorbește de o posibilă retragere din UE

Ziarul guvernamental neoficial al Ungariei, „Magyar Nemzet”, susține ieșirea Ungariei din UE. Publicația aduce adesea în discuție subiecte pe care premierul Viktor Orban și guvernul său ar dori să le evalueze în funcție de opinia publică, fără a aborda ei înșiși aceste subiecte.

În luna august a anului trecut, acest lucru s-a întâmplat din nou. Pe 15 august 2022, ziarul a deschis dezbaterea pe o temă care anterior fusese considerată interzisă chiar și în cercurile guvernamentale maghiare, și anume ieșirea Ungariei din UE.

Într-un articol semnat de jurnalistul Tamas Fricz, și intitulat „Este timpul să vorbim despre Huxit”, se aduce în discuție această problemă. Momentul apariției acestui articol venea după mai multe contre între oficialii UE și premierul Viktor Orban, ca urmare a impunerii unor legi controversate, printre care și cea a protecției copilului.

„Știu că este o decizie tabu, dar cineva trebuie să o scrie, și pentru prima dată nu neapărat ca un factor de descurajare: huxit. Adică retragerea voluntară și suverană a Ungariei din Uniune (după exemplul Brexit).

Chiar ar fi nevoie de un huxit. Mai ales după o serie de atacuri fără precedent, fără precedent, la adresa legislației ungare privind protecția copilului?”, scria jurnalistul în august 2021.

Vestea a explodat ca o bombă în Ungaria. Majoritatea marilor instituții media au relatat despre asta. Politicienii din opoziție s-au revoltat și experții și-au exprimat îngrijorarea. Îîn ciuda diviziunilor politice profunde, consensul social și transpartinic susținea că locul de drept al țării era în Uniunea Europeană.

Până acum, acest punct de vedere fusese unul dintre puținele lucruri cu care majoritatea maghiarilor puteau fi de acord. Acum, însă, pentru prima dată de la venirea lui Orban la putere în 2010, ieșirea Ungariei din UE este abordată în mod deschis de cel mai important organ de presă al guvernului, dar și de premier.

Premierul maghiar crează o situație fără precedent

Ideea a revenit în atenția opiniei publice la finalul acestei săptămâni. În cadrul congresului de evaluare a partidului de guvernământ, condus de Viktor Orban. În cadrul congresului, într-un discurs dur la adresa corupției din Ungaria, premierul ungar Viktor Orban a  adus în discuție posibilitatea ca Ungaria să părăsească UE. Este pentru prima dată când, în mod oficial, Orban evocă o astfel de posibilitate, conform agenției de presă DPA.

Momentul este unul, cel puțin tensionat, având în vedere că în doar câteva zile Curtea Europeană de Justiție (CEJ) se va pronunțe la Luxemburg cu privire la noul mecanism al UE privind statul de drept.

Atât Ungaria, cât și Polonia, sunt acuzate de încălcarea statului de drept. Decizia ar putea avea efecte dure, și anume, ar putea pierde fondurile alocate celor două state de la bugetul general al UE.

„Ungaria nu ar vrea să devină ca Europa de Vest”

Cuvinte ca „un război sfânt, un jihad”, sau „lipsa de toleranță”, au fost des folosite în discursul de sâmbătă al premierului Viktor Orban. Iar ideea de retragere din UE, așa cum spuneam, nu este la prima sa iterație. Dacă în august 2021, ideea venea din partea presei aservite guvrenului de la Budapesta, sâmbătă a fost enunțată oficial.

„Pentru ei, statul de drept este un mijloc prin care vor să ne frământe pentru a ne transforma în ceva care să semene cu ei. Dar Ungaria nu ar vrea să devină ca Europa de Vest.

Așa cum nu ne așteptăm ca Occidentul să adopte politicile noastre în materie de azil sau de familie. Nu există altă soluție, ci doar toleranță. Aceasta este singura cale prin care putem găsi o cale comună.”, a declarat Viktor Orban.

Ungaria și Polonia așteaptă decizia CEJ, ca urmare a depunerii unei plângeri împotriva UE. Plângerea are legătură cu mecanisemele prvind statul de drept. Cadrul legal a fost adoptat în decembrie 2020.

Aceste declarații au fost făcute de premier în cadrul discursului său anual privind starea națiunii de sâmbătă. Momentul a coincis cu startul campaniei electorale. Pe 3 aprilie vor avea loc alegerile parlamentare, iar premierul are de această dată o opoziție fermă din spectrul politic de stânga și de dreapta.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Capital.ro
Cea mai puternică rugăciune pe care nu ai voie să o citești. Și preoții se feresc de ea. Răul se poate întoarce asupra ta
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro