Cine a câștigat în pandemie, în criza alimentară: cu cât s-au îmbogățit unii din creșterea sărăciei extreme

de: Alexandru Puiu
27 05. 2022

În teorie, prețurile le alimente, carburant și energie s-au scumpit din cauza unei crize globale, din cauza pandemiei, a războiului din Ucraina și sancțiunilor aplicate Rusiei. În practică, realitatea este un pic mai complexă decât atât, iar câțiva oameni s-au îmbogățit teribil.

În doar doi ani, miliardarii din industriile energetică și alimentară și-au sporit averea cu nu mai puțin de 453 de miliarde de dolari, câțiva oameni. Aceasta este concluzia unui raport al organizației non-profit Oxfam, conform The Guardian. Este aceeași organizație care a concluzionat că, la ora actuală, ne confruntăm cu ”cea mai mare creștere a sărăciei extreme din ultimii 20 de ani.” Nu suntem bine deloc.

Cine s-a îmbogățit și cu cât, în ultimii doi ani

Raportul Oxfam a fost publicat în contextul Forumului Economic Mondial care se desfășoară în această perioadă la Davos, în Elveția, cu cei mai bogați oameni din lume. Dincolo de particularitățile de fond, șocante sunt cifrele. Nu mai puțin de 62 de persoane care activează în industria alimentară au devenit miliardari în ultimele 24 de luni.

Punctual, familia Gargill, împreună cu alte trei companii, controlează 70% din piața agricolă globală. Dintre membrii familiei, doar 8 erau miliardari acum doi ani. La momentul de față, numărul miliardarilor a sărit la 12 din același neam.

Ca o consecință a îmbogățirii lor accelerate și a prețurilor care au sporit inaccesibilitatea alimentelor, conform estimărilor, nu mai puțin de 263 de milioane în plus vor trăi cu sărăcie acută înainte de finele anului. Nu de alta, dar prețurile la mâncare s-au scumpit global cu 30% în doar 12 luni. Astfel, numărul celor care trăiesc din doar 1,9 dolari sau 8,75 lei pe zi (referința de sărăcie extremă) va ajunge la 860 de milioane înainte să intrăm în 2023. Dacă acel număr ți se pare greu de înțeles, asociază-l cu populația Marii Britanii, Franței, Germaniei și Spaniei la un loc.

”Este de neiertat din punct de vedere moral ca oamenii din Africa de Est să moară de foame, în timp ce averile oamenilor extrem de bogați sunt alimentate de creșterea exponențială a prețurilor la alimente și energie”, a declarat Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam GB. ”Într-o perioadă în care sute de milioane de oameni se confruntă cu sărăcia extremă, nu poate exista nicio scuză pentru guverne să nu abordeze tema profiturilor și bogăției imense astfel încât să se asigure că nimeni nu este lăsat în urmă”, a adăugat oficialul.

Când tragi linie, unii dintre cei mai dificili doi ani din ultimul secol, din foarte multe puncte de vedere, au generat 573 de miliardari noi, ducând o creștere a averii lor totale de trei ori comparativ cu 2000. Una peste alta criza de coronavirus, conform Oxfam, a fost ”cel mai bun moment din istoria documentată pentru clasa miliardarilor.”