Țara care aplică noi sancțiuni oligarhilor ruși. Sunt vizați apropiații regimului de la Kremlin

Țara care aplică noi sancțiuni oligarhilor ruși. Sunt vizați apropiații regimului de la Kremlin

Canada a anunțat, vineri, noi sancțiuni împotriva a 14 ruși, inclusiv pilotul de curse de Formula 1, Nikita Mazepin, și interzicerea importului și exportului anumitor bunuri de lux din Rusia, ca răspuns la ceea ce a numit „agresiunea continuă” a președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Sancțiuni impuse miliardarilor ruși. Canada a decis

Canada a impus sancțiuni împotriva a 14 ruși și a interzis importul-exportul în/din Rusia de bunuri de lux și echipamente informatice, a spus Ministerul de Externe canadian. În special, au fost impuse măsuri împotriva șefului Căilor Ferate Ruse, Oleg Belozerov, fostului director Uralkhim, Dmitri Mazepin și fiului său, pilotul de curse Nikita Mazepin, oamenilor de afaceri Alexander Lebedev, Farkhad Akhmedov și David Davidovich.

„Au permis direct războiul fără sens”

Membrii familiei omului de afaceri Ghenady Timchenko, soția Yelena, fiicele Natalia Brauning și Ksenia Frank, precum și soțul Kseniei, proprietarul și președintele consiliului de administrație al companiei ruse de pescuit Gleb Frank au fost, de asemenea, vizați de sancțiuni. Noile restricții se aplică și proprietarului ESN Group, Grigory Berezkin, proprietarului și președintelui Mercury Group, Igor Kesaev, șefului PAO Rosseti, Andrei Ryumin, și Yuliei Matvieyenko, soția omului de afaceri Serghei Matviyenko, scrie Interfax.

„Aceste noi măsuri impun restricții asupra a 14 persoane, inclusiv asupra oligarhilor ruși, a membrilor familiilor acestora și a apropiaților regimului Putin”, a spus Ministerul de Externe al Canadei. „Acești indivizi au permis direct războiul fără sens al lui Vladimir Putin în Ucraina și poartă responsabilitatea pentru durerea și suferința poporului ucrainean”, a adăugat acesta.

Mazepin și tatăl său miliardar, Dmitri Mazepin, un asociat de lungă durată al lui Putin, se află în fruntea listei celor afectați de sancțiunile Canadei.

Familia Mazepin are legături strânse cu Putin

După invadarea Ucrainei de către Moscova, Nikita Mazepin și tatăl său, un sponsor proeminent al unei echipe de curse, despre care se știe că are legături strânse cu Vladimir Putin, au fost alungați din Formula 1, în timp ce guvernele din întreaga lume au confiscat bunurile familiei, inclusiv o vilă în Italia estimată la peste 110 milioane de dolari.

Ce alte nume cheie sunt vizate de măsuri

Pe noua listă se află, printre alții, și Yelena Timchenko, soția oligarhului miliardar Gennady Timchenko, Ksenia Frank și Natalya Browning, fiica lui Timchenko, și magnatul petrolului și gazelor naturale, Farkhad Akhmedov.

Măsurile interzic și importul de mărfuri rusești, inclusiv băuturi alcoolice, fructe de mare și diamante neindustriale, în timp ce interdicția de export vizează bunuri de lux, cum ar fi încălțămintea, îmbrăcămintea de lux și bijuterii.

În total, Canada a impus sancțiuni asupra a aproximativ 1.000 de persoane fizice și juridice din Rusia, Ucraina și Belarus de la începutul operațiunii militare speciale în Ucraina.

Citește și: