Cel mai nou stres pentru fermierii și agricultorii români, o bază de date: cine trebuie să raporteze lunar

de: Alexandru Puiu
24 05. 2022

În contextul unei potențiale crize alimentare, autoritățile române s-au gândit la o soluție pentru monitorizarea stocurilor agroalimentare nu doar din rezerva națională, ci și de la agricultorii mai mai mici sau mai mari de pe meleaguri mioritice.

Realitatea din piața din România este una cât se poate de simplă. Deși se cunosc problemele cu alimentele din Europa, criza cerealelor sau a uleiului de gătit, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu are momentan o imagine completă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național. În acest context, cel mai nou proiect al ministrului vizează realizarea unei baze de date, actualizată periodic, menită să centralizeze stocurile din 17 produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți.

O nouă bază de date, un stres semnificativ pentru românii din agricultură

Propunerea de ordonanță de urgență din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale urmează să ajungă în următoarele zile la Guvern, pentru aprobare. Aceasta detaliază implementarea unei platforme de baze de date dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți.

Ideea din spatele este de a facilita gestionarea centralizată de către MADR a datelor disponibile în prezent la diferite instituții publice și private, prin intermediul unei platforme online.

„România are suficiente stocuri de alimente și produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populației,  însă în contextul global actual, trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu. Există deja o presiune pe piețele internaționale cu privire la comerțul cu alimente, cauzată de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei și criza din energie și gaze naturale.

O monitorizare centralizată a cantităților de produse agricole și alimentare disponibile este esențială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securității alimentare și ne va permite să acționăm eficient cu politici publice țintite, dacă situația o va impune”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Datele vor fi raportate până pe data de 15 a fiecărei luni, înfățișând stocurile de la finalul lunii anterioare pentru fiecare dintre produsele de mai jos:

a) legume-fructe,
b) cereale şi produse pe bază de cereale,
c) semințe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase,
d) leguminoase furajere;
e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase,
f) carne şi produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne şi mixte,
g) lapte şi produse din lapte,
h) produse de morărit şi panificație,
i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe,
j) grăsimi şi uleiuri,
k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate,
l) orez,
m) plante aromatice, sare şi condimente,
n) ceaiuri,
o) zahăr,
p) miere,
q) drojdie.

Excepție de la regulă vor face comercianții care dețin suprafețe de comercializare mai mici de 400 de mp, comercianții ambulanți, cei care desfășoară activități de alimentație publică sau cei care desfășoară activități de comercializare în zone publice.

Nu în ultimul rând, nu trebuie să-și asume responsabilitatea raportării producătorii care dețin în stoc în ultima zi a lunii anterioare cantități mai mici decât următoarele:

a) 10 000 kg – legume, inclusiv cartofi
b) 10 000 kg – fructe
c) 25 000 kg – cereale
d) 20 000 kg – seminţe de oleaginoase
e) 10 000 kg – leguminoase furajere
f) 300 kg – plante aromatice
g) 50 kg – miere