Regrete mari pentru românii care și-au vândut pământul de la țară: cât a ajuns să coste hectarul de teren arabil

Regrete mari pentru românii care și-au vândut pământul de la țară: cât a ajuns să coste hectarul de teren arabil

Fără îndoială că românii ce și-au vândut deja terenul arabil de la țară vor avea mari regrete, după ce vor vedea noile prețuri la care acesta a ajuns să se vândă. În linii mari, notăm că pe parcursul ultimului deceniu, hectarul de teren arabil în România s-a scumpit de cinci ori.

Foarte mulți români care au moștenit pământ arabil, în zonele rurale, au decis să-l vândă, mai ales dacă ei locuiau în orașe și nu se ocupau cu agricultura. Persoanele care încă n-au vândut și-au oferit pământul asociațiilor de profil, iar în baza contractelor respective primesc fie o parte din recoltă, fie bani.

Cine a decis să vândă pare să nu fi făcut însă o alegere prea înțeleaptă, dat fiind faptul că prețurile au crescut exponențial în ultimii ani și se așteaptă noi scumpiri în perioada următoare. Practic, dacă ar mai fi așteptat, ar fi câștigat mult mai bine!

Cât a ajuns să valoreze un hectar de teren arabil 

„Prețul unui hectar de teren agricol în România ajunge, în medie, la peste 7000 de euro, mai mare decât în Franța, Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Estonia și Croația, potrivit datelor disponibile. Lipsesc date din Germania, Belgia, Cipru, Malta, Austria și Portugalia.

Creșteri puternice, dar fără să atingă nivelul din țara noastră și din Cehia, au mai fost înregistrate tot în țări din Estul Europei: în Estonia, Lituania, Bulgaria, Ungaria și Bulgaria.

Cel mai scump hectar de teren arabil se găsește în Olanda: în medie, 69.632 euro, la nivelul anului 2019. Cel mai ieftin teren arabil se află în Croația: 3.440 euro per hectar, în 2020″, conform datelor unei analize Lanțul alimentar.

Analiștii vorbesc, de asemenea, și despre prețurile percepute la închirierea acestor tipuri de terenuri. La fel ca în cazul prețurilor pentru vânzare, nu există o practică uniformă la nivel regional, fiecare țară având propriile particularități de cost. Ca referință, totuși, se pare că prețul cel mai piperat al chiriei pentru un teren arabil este în Italia, cu o medie de 837 euro/ha pe an.

Citește și: