În prag de criză alimentară, românii cer reducerea TVA: de ce nu vor politicienii să aplice măsura, de fapt

În prag de criză alimentară, românii cer reducerea TVA: de ce nu vor politicienii să aplice măsura, de fapt

Unele state europene au decis să reducă TVA la anumite alimente, cu scopul de a diminua impactul scumpirilor de pe umerii cetățenilor. Nu puțini sunt românii care solicită și ei o astfel de măsură, în contextul în care tot mai multe organizații internaționale, printre care și Banca Mondială, anunță o iminentă criză alimentară.

Deși multe voci din rândul societății civile solicită reducerea TVA la unele alimente, liderii noștri politici par încă sceptici cu privire la beneficiile unei astfel de măsuri în economia noastră națională.

De exemplu, președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, spune că nu este un fan al unei astfel de decizii și aduce propriile sale argumente care să-i susțină poziția.

De ce nu vor politicienii să fie redus TVA, în contextul inflației galopante

Chiar dacă prețurile par să fi scăpat de sub control, iar previziunile economice formulate de Banca Națională a României arată că inflația din prezent este una galopantă și de durată, Marcel Ciolacu se îndoiește de faptul că reducerea TVA este oportună.

El crede că, dacă s-ar adopta această măsură, ar putea să nu aibă efecte, însă există alte măsuri pe care Guvernul le-ar putea lua în contextul scumpirilor accentuate din ultima vreme. De exemplu, susține social-democratul, Guvernul ar putea să definească produsele strategice la care preţurile să fie plafonate.

„Nu ştiu cât efect ar avea reducerea TVA, nu sunt un mare fan. Să reduci de la 5% şi mai mult… Cred că ar trebui să intrăm într-o zonă mai curajoasă şi să definim nişte produse strategice şi, ţinând cont că şi statul face un efort cu subvenţiile în agricultură, să mergem pe anumite produse cu o anumită plafonare. Dar nu trebuie creat un dezechilibru economic.

E adevărat, această creştere (economică – n.r.) nu se regăseşte în buzunarele românilor şi de aceea Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri. Am luat deja măsuri în sprijin pentru România, de aceea mi-am permis să vorbesc cu fermierii ca din producători să devină şi procesatori, ei având deja un bonus de 10% la produsele procesate în România, fiindcă am fost mult prea mult timp doar exportatori de grâne, este cazul să fim exportatori şi de alimente la un cu totul alt nivel”, a explicat liderul PSD.

La fel ca alți lideri din prima linie a politicii românești, Marcel Ciolacu vorbește despre faptul că România se bucură de securitate alimentară în acest moment. „România e asigurată alimentar în acest moment”, a ținut să precizeze social-democratul, care vede în tonuri optimiste și evoluția economică a țării noastre, în perioada următoare, în pofida contextului internațional instabil și presărat cu riscuri.

Citește și: