Ce se întâmplă cu ratele românilor la bânci, în contextul războiului din Ucraina: va fi ca la începutul pandemiei

de: Alexandru Puiu
01 03. 2022

În contextul invaziei din Ucraina de către ruși, autoritățile române încearcă să întindă o mână de ajutor românilor. Nu de alta, dar consecințele economice ale conflictului încep deja să se resimtă în România, iar paralele cu începutul pandemiei au fost inevitabile.

Guvernul speră la o nouă suspendare a ratelor pentru românii cu credite pe persoană fizică. În acest context, ministrul Finanțelor a desfășurat ieri mai multe discuții cu bancherii români în dorința identificării unor soluții pentru protejarea cetățenilor în contextul conflictului din Ucraina. În condiții ideale, am adopta din nou un sistem similar cu cel care a funcționat la începutul pandemiei de Covid-19, când a fost introdus un moratoriu pentru ratele la credite.

Plata ratelor ar putea fi amânată

În urma discuțiilor de ieri între ministrul Adrian Câciu și reprezentanții Asociației Române a Băncilor, au fost discutate mai multe măsuri de finanțare a economiei românești. Pe masă s-a aflat și puseul inflaționist cauzat de creșterea prețurilor la energie și combustibil.

”România va aplica toate sancțiunile decise la nivel european și internațional și, în colaborare cu toate instituțiile implicate, se va asigura că acestea au efect imediat, ferm și concret. Totodată, trebuie asigurate toate instrumentele de finanțare și de capital astfel încât economia românească și cetățenii să fie protejați, iar proiectele de dezvoltare finanțate prin fonduri europene și naționale să continue. Acest lucru va fi realizat în continuare într-un parteneriat real între stat, economie, cetațeni și capital”, a declarat  Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

De partea cealaltă a baricadei, comunitatea bancară și-a exprimat disponibilitatea de a susține finanțarea economiei și de a ajuta, într-o formă sau alta, cetățenii care au credite. În plus, se vor căuta soluții pentru materializarea în continuare a proiectelor aferente Planului Național de Redresare și Reziliență, a programelor structurale. Tot acum, trebuie identificate o serie de mecanisme pentru finanțarea de către sistemul bancar a dezvoltării mediului de afaceri.