23 feb. 2022 | 16:35

România repetă istoria de acum o sută de ani: cum stăm cu exporturile și ce importăm

ACTUALITATE
România repetă istoria de acum o sută de ani: cum stăm cu exporturile și ce importăm

Deficitul comercial se manifestă în majoritatea industriilor românești. Iată cum stă România la exporturi și importuri.

„Facem aceeași observație pe care o făceau marii economiști ai României din anii 1930 privind crudul adevăr legat de comerțul exterior al țării noastre. Ca atunci, și acum exportăm grâu și importăm făină, în condițiile în care am avut o industrie a morăritului suficient de puternică pentru a acoperi necesarul nostru”, a declarat Vladimir Alexandrescu, la conferința Forumul Diplomației Economice și al Exportatorilor, citat de wall-street.ro.

România exportă grâu și importă făină

La finele anului trecut, România avea un deficit comercial de 23,69 miliarde euro, cu 5,3 miliarde euro mai mult decât deficitul anului 2020. Asta înseamnă, potrivit datelor INS, că țara noastră a exportat bunuri în valoare de 74,7 miliarde euro și a importat bunuri de 98,4 miliarde euro.

De asemenea, România are un deficit net de 1,7 miliarde de euro în industria alimentară, segment în care exportam masiv. Pe vremuri, țara noastră exporta grâu în Franța, care era al doilea cel mai mare producător de grâu din lume.

Economia României este alcătuită, în proporție de peste 97%, din întreprinderi mici. Cu toate astea, afacerile de dimensiuni mijlocii ar avea capacitatea să se implice și în trimiterea produselor lor către alte piețe.

„Multă lume se supără când le spun că de Paște mâncăm ouă poloneze, că în general cumpărăm mere poloneze. Polonezii au vrut să se concentreze și către exterior, și-au stabilit obiective și au ajuns, de exemplu, cel mai mare exportator de mere”, declară Liviu Rogojinaru, consilier Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, conform aceleiași surse.

Ca referință, în ultimul deceniu, țara noastră a înregistrat un nivel constant negativ al exporturilor nete, cauzate de mai mulți factori structurali, precum competitivitatea, condițiile puse la dispoziția mediului de afaceri autohton și capacitatea limitată de adaptare a antreprenoriatului pe piețele străine.

În acest context, datoria externă totală a României crescut cu 7,44 miliarde de euro în 2021.

Datoria externă pe termen lung a însumat 97,04 miliarde de euro la 31 decembrie 2021 (72,3% din totalul datoriei externe), în creștere cu 3,7% față de 31 decembrie 2020. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 decembrie 2021 nivelul de 37,21 miliarde euro (27,7% din totalul datoriei externe), în creștere cu 11,9% față de 31 decembrie 2020.