Ce a apărut pe rețelele sociale rusești în ziua invaziei. Codul secret de comunicare
În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, pe rețelele sociale rusești a apărut o imagine care reprezintă un cod secret de comunicare. Află ce reprezintă această imagine și în ce consta codul secret.
În data atacului asupra Ucrainei 24 februarie 2022, pe rețelele de socializare ruse a apăurt o imagine a poetului rus Pușkin, numărul șapte și emoji-ul unei persoane care merge. Pentru cei care se pricep la acest tip de mesaj, sensul era clar și anume o locație, Piața Pușkin din moscova, un timp și un apel la protest împotriva acțiunilor guvernului rus.
Emoji-urile de cele mai multe ori sunt utilizate în Rusia de mulți ani, fiind o modalitate de a putea realiza protestele. Unele dintre ele însă sunt atât de cunoscute autorităților, încât nu mai poate fi considerat un cod secret. Protestele neautorizate au fost interzise pe teritoriul Rusiei încă din anul 2014, iar încălcarea acestei reguli poate duce chiar și la 15 zile de închisoare pentru o primă infracțiune. În cazul celor care încalcă regula de mai multe ori, durata detenției poate ajunge chiar și la 5 ani.
De atunci, rușii utilizează diferite metode codificate pentru a se putea organiza în mod online. Dintre aceste mesaje fac parte și emoji-uri codificate cu „Hai să merge la plimbare în centru”, sau „Vremea este grozavă pentru o plimbare”. Acestea sunt doar câteva dintre modalitățile rușilor de a se informa între ei că intenționează a participa la un protest.
Consecințele neutilizării acestui tip de limbaj pot fi destul de grave. Alexander a participat la un protest în Moscova, după ce a postat acest lucru pe rețelele de socializare. În dimineața următoare, ofițerii civili l-au luat din fața clădirii prieteni sale și l-au dus la poliția locală. El a fost reținut pentru câteva zile și a fost obligat să semneze un document în care erau enumerate lucruri pe care autoritățile l-au pus să afirme că le-ar fi comis.
Rețelele sociale rusești sunt utilizate pentru a transmite coduri secrete
Ulterior a fost arestat pentru a doua oară, în timp ce folosea metroul din Moscova, într-o zi în care nu asista la un protest. Începe să iasă la suprafață faptul că mai multe detenții sunt bazate în mod excluisv pe activitatea de pe rețelele de socializare, fiind și cazul unei femei care a fost arestată pentru un tweet pe care l-a postat.
Pe 24 februarie, ea a postat: „Nu am mai mers în centru de mult timp” și a citat un tweet al unui alt cont care conținea un apel mai explicit la miting. Cinci zile mai târziu, a fost arestată în timp ce lua un tren. Ea crede că a fost detectată de software-ul de recunoaștere facială activ în sistemul de metrou din Moscova, iar în ședința ei de judecată a fost prezentat un document care conținea tweet-ul ei, care arată că autoritățile i-au făcut o captură de ecran aproape imediat după ce ea a postat-o.
Un alt blogger, Nikki a povestit despre fratele unui apropiat care a fost reținut de două ori. Dacă prima dată detenția a fost de doar câteva ore, cea de-a doua oară a stat închis pentru o perioadă de o săptămână, pentru că a împărtășit diferite detalii cu prietenii săi pe rețeaua de socializare VK, similară cu Facebook.
Aproape 14.000 de persoane au fost reținute în toată Rusia de la începutul conflictului în urmă cu două săptămâni, în principal pentru participarea la proteste, potrivit OVD-Info – care oferă consultanță juridică. Până acum, majoritatea au fost reținute pentru câteva ore sau zile.
O lege a fost introdusă în Rusia vineri, 4 martie, cu scopul declarat de a aborda „știrile false” despre armată, dar este de așteptat să fie folosită pentru a reprima și mai mult protestele împotriva războiului, inclusiv pedepse cu închisoare de până la 15 ani, semnificativ mai lungă decât sancțiunile anterioare.