11 mart. 2022 | 17:24

Finlanda se implică în războiul din Ucraina. Președintele țării, discuție cu Putin, după ce a vorbit cu Zelenski

ULTIMA ORĂ
Finlanda se implică în războiul din Ucraina. Președintele țării, discuție cu Putin, după ce a vorbit cu Zelenski

Președintele finlandez, Sauli Niinistö, a vorbit vineri cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, astfel că este de așteptat să vorbească în aceeași zi și cu președintele rus Vladimir Putin, notează CNN.

Finlanda se implică în războiul din Ucraina

„Președinții au discutat despre situația războiului din Ucraina și despre sprijinul și ajutorul Finlandei pentru Ucraina. Temele speciale au fost nevoia de a asigura o evacuare în siguranță a civililor prin coridoarele umanitare și siguranța instalațiilor nucleare. Președinții au fost de acord să-și continue contactul”, se arată într-un comunicat al guvernului finlandez.

O conversație între Niinistö și Putin este planificată pentru ziua de astăzi, a mai adaugat guvernul de la Helsinki. În plus, Finlanda se învecinează cu Rusia și cele două țări au de mult timp o relație neutră. Finlanda nu este membră a NATO. Cu toate acestea, Niinistö a ținut să-ți exprime simpatia pentru poporul ucrainean „care luptă curajos pentru țară”, în timpul unei întâlniri cu președintele american Joe Biden, la data de 4 martie, în Biroul Oval.

Ucraina a organizat 12 noi coridoare de evacuare, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o adresă video de pe străzile din Kiev. El a adăugat că mărfurile cu alimente și medicamente sunt în drum spre orașele și orașele Izyum, Enerhodar, Volnovakha, Polohy, Bucha, Hostomel, Borodyanka, Andriivka, Mykulychi Makariv, Kozarovychi și Mariupol.

Armata ucraineană „a asigurat încetarea focului pentru ca aceste coridoare umanitare să funcționeze”, a spus președintele, avertizând că, dacă Rusia începe „să tragă din nou și perturbă salvarea oamenilor, va primi un răspuns din partea lumii”.

„Tipul de răspuns că ei înșiși vor avea nevoie de coridoare de îngrijire umanitară”, a spus Zelenski.

Rutele din Mariupol și Volnovakha au fost blocate în mod repetat sau inaccesibile în ultima săptămână. S-a înregistrat mai mult succes în a le permite oamenilor să părăsească Izium, care a suferit distrugeri pe scară largă. Aceste rute nu au fost convenite cu Rusia, care a anunțat rute diferite.

Kremlinul spune că luptătorii străini pot fi trimiși să lupte în Donbas

Kremlinul a declarat că voluntari din „Orientul Mijlociu și Siria” pot fi trimiși să lupte pentru Rusia în regiunea Donbas din estul Ucrainei, susținând că au fost primite peste 16.000 de cereri din străinătate.

La o ședință televizată a Consiliului de Securitate al Rusiei de vineri, ministrul Apărării Serghei Șoigu i-a spus președintelui Vladimir Putin că ministerul său a primit „un număr mare de cereri” de la voluntari din diferite țări pentru a „participa la ceea ce ei consideră a fi o mișcare de eliberare”.

Putin a susținut sugestia lui Șoigu de a ajuta la transferul voluntarilor dornici să lupte în republicile populare autodeclarate Lugansk și Donețk, teritoriile separatiste din estul Ucrainei.

„Dacă vezi că există oameni care doresc, în mod voluntar, mai ales nu pentru bani, să vină să ajute oamenii care locuiesc în Donbas, ei bine, trebuie să îi primim bun venit și să-i ajutăm să se mute în zona de război”, a spus Putin, potrivit CNN.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri mai târziu că nu există planuri de a trimite voluntari ruși la luptă și că Shoigu „a vorbit în principal despre voluntari și solicitanți din Orientul Mijlociu și Siria”.