Cel mai controversat emoji de la Apple: ce o să ai pe iPhone-ul tău și de ce (nu) e etic

Cel mai controversat emoji de la Apple: ce o să ai pe iPhone-ul tău și de ce (nu) e etic

Un emoji „bărbat însărcinat” și un emoji „persoană însărcinată” vin pe iPhone-urile Apple, odată cu cea mai recentă actualizare, iOS 15.4. Acestea au stârnit controverse.

Emoji-urile gravide nu sunt noi, deoarece au sosit ca parte a unei actualizări pe care Emojipedia a anunțat-o în septembrie 2021. Cu toate acestea, versiunea Apple a emoji-ului respectiv a fost lansată ca parte a iOS 15.4 beta – o actualizare voluntară a sistemului iPhone, pe care utilizatorii pot alege s-o instaleze.

Actualizarea va ajunge la toți utilizatorii de iPhone în curând.

Emoji-ul cu bărbatul însărcinat de pe Apple stârnește controverse

Dorința de a include pe toată lumea în sarcină a izbucnit controverse, unii comentatori culturali susținând că efortul de a face fenomenul specific biologic atotcuprinzător dezumanizează femeile.

Emojipedia s-a confruntat cu unele critici atunci când a anunțat pentru prima dată emoji-ul bărbatului însărcinat și al persoanei însărcinate, în septembrie, anul trecut. Compania a spus într-o postare pe blog că noile figuri „pot fi folosite pentru reprezentare de către bărbați trans, persoane non-binare sau femei cu păr scurt – deși, desigur, utilizarea acestor emoji nu se limitează la aceste grupuri”.

Emoji-ul poate fi, de asemenea, folosit ca „o modalitate de a afișa un copil cu mâncare, un stomac foarte plin cauzat de consumul unei mese copioase”, a scris Jane Solomon de la Emojipedia.

Ambele emoji noi gravide vin și în cinci tonuri diferite de piele. Atunci când selectează un emoji, utilizatorii își pot ține degetul pe pictogramă, până când aceasta afișează diferite opțiuni de nuanță a pielii.

Emoji-ul a venit pentru prima dată la Apple în 2016, atunci când emoji-ul femeii însărcinate a fost lansat.

Creatorii de emoji au „depus un efort substanțial pentru a include genul, mai ales în ultimii ani”, a scris Solomon.

Potrivit site-ului de sănătate Healthline.com, persoanele care s-au născut biologic de sex feminin, dar care se identifică ca bărbați sunt bărbați transgender care pot da naștere, deoarece au organele de reproducere necesare pentru a face acest lucru. Același lucru este valabil și pentru cei care se identifică ca non-binari.

Ca referință, cel puțin 22 de bărbați din Australia au născut în 2018, conform Daily Mail, citând datele medicale ale țării.

Citește și: