Avertismentul NATO: Următoarele locuri în care va ataca Rusia. Care este miza, de fapt

de: Emanuela Pana
05 04. 2022

NATO se așteaptă ca, în următoarele săptămâni, trupele ruse să atace zonele de est și de sud ale Ucrainei, pentru a cuceri întregul Donbas și pentru a crea un pod terestru către Crimeea, anexată de Federația Rusă în 2014, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă. Mai multe detalii, în continuare.

NATO indică următoarele locuri în care va ataca Rusia

Alianța se așteaptă ca trupele lui Vladimir Putin să atace sudul și estul Ucrainei în următoarele săptămâni, pentru a cuceri regiunea Donbas și pentru a crea un pod terestru către Crimeea ocupată, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Acesta a precizat că este vorba despre o etapă „crucială“ a războiului purtat de Rusia în țara vecină. Tot astăzi, secretarul general al NATO a declarat că „Ucraina se află în fața unei noi ofensive a Rusiei“, dar și că alături de Rusia va sta China.

Stoltenberg a făcut cunoscută agenda reuniunii miniștrilor de Externe din cadrul Alianței. Evenimentul se va desfășura la Bruxelles pe 6 și 7 aprilie.

„Moscova nu renunță la ambițiile sale în Ucraina. Vedem în prezent mișcări semnificative ale trupelor din jurul Kievului, care se regrupează, se reînarmează, primesc noi provizii. Scopul este desfășurarea către est. Ne așteptăm ca, în următoarele săptămâni, trupele rusești să încerce noi atacuri în sud și est, pentru a captura întreg Donbas-ul și a crea un pod terestru către Crimeea ocupată. Este o fază crucială a războiului iar Ucraina se află în fața unei noi ofensive“, a afirmat Stoltenberg.

Citește și: Ce îi așteaptă pe ucraineni, după ce trupele ruse s-au retras din estul țării. Care ar fi următoarea țintă

Aliații sunt hotărâți să ofere sprijin suplimentar Ucrainei

Stoltenberg a mai spus, totodată, că aliații sunt hotărâți să sprijine în continuare Ucraina, inclusiv prin arme antitanc și asistență împotriva atacurilor cibernetice.

„La reuniunea miniștrilor de externe, mă aștept să decidem să facem mai mult și pentru ceilalți parteneri ai NATO, vulnerabili în fața amenințărilor și ingerințelor Rusiei, inclusiv Georgia și Bosnia-Herțegovina. Prin consolidarea sprijinului politic și practic, ne vom putea ajuta partenerii să își întărească reziliența și vom putea evita alte agresiuni pe viitor“, a anunțat el.

Potrivit șefului NATO, miniștrii de Externe ai Alianței vor fi informați de omologul ucrainean, Dmitro Kuleba, în legătură cu ultimele evoluții ale negocierilor cu Moscova.

Acesta a subliniat că la reuniunea de la Bruxelles vor fi reprezentați atât partenerii din spațiul european: Finlanda, Suedia, Georgia și Uniunea Europeană, cât și cei din zona Asia-Pacific: Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.

„Această criză are implicații globale, care ne îngrijorează pe toți. China nu a dorit să condamne agresiunea rusă, China s-a alăturat Rusiei în punerea la îndoială a dreptului națiunilor de a-și alege propriul drum“, a mai declarat Jens Stoltenberg.