Adevăratul dezastru la facturile de curent și gaz, la primăvară: avertismentul experților care îți crește tensiunea

de: Alexandru Puiu
26 01. 2022

În timp ce iarna a venit cu mai multe măsuri de compensare și plafonare a facturilor la energie electrică și gaze naturale, toate acestea vor dispărea în următoare luni și vom fi nevoiți să suportăm niște scumpiri absolut terifiante la utilități.

Măsurile de compensare impuse de către autoritățile române au fost menite să fie valabile în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Practic, în mentalul colectiv, aceasta este perioada de iarnă, în care cresc costurile legate de încălzire și se justifica o mână de ajutor din partea statului român. Pe de altă parte, însă, de la 1 aprilie, vine dezastrul, iar facturile vor exploda. Tot de atunci, sunt șanse mari să fie eliminate restricțiile legate de imposibilitatea debranșării rău-platnicilor.

Facturi dublate la energie, de la 1 aprilie

Pe marginea dezastrului financiar care îi așteaptă pe români la primăvară, a vorbit Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), în cadrul conferinței ”Criza energetică – soluții la problemele momentului”.

”Primul act normativ (legea privind compensarea facturilor – n.r.) a fost unul greşit. Deşi au fost suficient de multe poziţii exprimate cu privire la greşeli încă din momentul în care a fost scris acest act, cu toate acestea s-a mers mai departe, a fost aplicat, iar, în momentul în care rezultatele s-au văzut adică facturile primite în ianuarie, a apărut această criză, această situaţie, care, repet, era previzibilă şi o putem găsi în diversele poziţii luate încă din octombrie. A fost un act făcut prost de la început”, a spus Dumitru Chisăliţă.

Din păcate, în timp ce problemele au fost multe și mărunte, în loc să fie remediate, autoritățile s-au chinuit să le mascheze, ascundă, atrage atenția oficialul. ”Că facturile au fost greşite, că furnizorii au făcut, că n-au făcut… Deci s-a continuat din păcate în minciună. Ca să rezolvăm o problemă, trebuie în primul rând trebuie să ieşim din zona minciună, pentru că altfel n-o să distingem niciodată adevărul de minciună”, a mai spus expertul, atrăgând în același timp atenția asupra faptului că oamenii vor ajunge inevitabil să plătească facturi foarte generoase.

„În ceea ce priveşte proiectul de OUG privind compensarea facturilor, pe zona de gaze efectele nu vor fi semnificative, pentru că, atunci când vor veni facturile din februarie în luna martie, adică la sfârşitul iernii, consumatorii vor plăti mai mult decât anul trecut, vor plăti sume importante de bani. Atunci nu poţi să mai dai vina pe furnizori, pe ruşi, pe nimeni, şi consumatorii vor fi puşi în faţa faptului împlinit şi nu vor putea decât să achite acele facturi”, a precizat Chisăliţă.

Cel mai pesimist pronostic a venit însă la finalul discursului. ”Dacă nu se iau măsuri, din analizele noastre consumatorii se vor confrunta din aprilie cu creşteri de 100-120% din preţurile pe care le aveau anul trecut, este o certitudine spre care ne îndreptăm”, a adăugat șeful AEI. ”Încă ceva foarte important. În anul 2022, conform analizelor pe care le-am făcut, 64% din factura medie la gaze a unui român ajunge sub diverse forme la stat – taxe, accize, redevenţe şi aşa mai departe. Deci este nevoie de o reformă a sistemului fiscal”, a concluzionat președintele asociației.