Și bogații plâng: un gigant din Energie a ajuns la fundul sacului

Și bogații plâng: un gigant din Energie a ajuns la fundul sacului

Atunci când primești o factură foarte mare la energie electrică sau gaze naturale, e foarte posibil să te gândești faptul că furnizorii se îmbogățesc din acești bani. Ei bine, da și nu. Transelectrica, de exemplu, are mari probleme financiare.

Cifrele oficiale indică un declin puternic al profitului, în 2022. Acesta a scăzut de 40 de ori, compania riscând să încheie anul pe pierdere.

Românii trebuie să știe faptul că Transelectrica și-a bugetat pentru acest an un profit brut de doar un milion de lei.

Lucrurile merg mai departe de atât. Analizând situația trimestrial, se pare că vorbim despre pierderi pe fiecare dintre cele trei trimestre.

„Și mai interesant, datele defalcate din proiectul de buget arată că, la trimestru, compania națională va merge în pierdere primele trei trimestre: profit brut de minus 2,5 milioane după primele trei luni, minus 62 de milioane de lei la jumătatea anului, minus 52 de milioane după nouă luni”, notează economica.net.

Printre explicațiile pe care conducerea Transelectrica le-a găsit pentru a justifica aceste cifre stă la loc de cinste faptul că piața de energie continuă să fie lipsită de predictibilitate. De asemenea, mai spun reprezentanții companiei, aceasta se confruntă și cu majorarea fulgerătoare a prețurilor de achiziție.

Totodată, e amintit și contextul sensibil al acestor factori. Compania susține că a crescut prețul certificatului de emisii de carbon.

Cum explică șefii companiei această prăbușire

“La reducerea drastică a profitului contribuie imprevizibilitatea pieței de energie electrică prin creșterea accentuată și rapidă a prețurilor de achiziție, în contextul creșterii prețului certificatului de emisii de carbon, al unui nivel al capacităților de producere a energiei electrice insuficient pentru a înlocui producția bazată pe combustibili fosili, în special cea pe cărbune, în contextul liberalizării pieței, a lipsei concurenței producătorilor și furnizorilor pentru cumpărarea de energie, pentru a-și putea îndeplini contractele cu numeroși clienți ce au optat pentru piața liberă”, arată conducerea Transelectrica.

Citește și: