3 moduri prin care ambiția lui Putin îți fură bani direct din buzunar, fără să-ți dai seama
Recentul război total declanșat de Rusia în Ucraina are efecte dure asupra buzunarelor noastre, chiar dacă suntem români și facem parte din NATO și UE. Pe piețele financiare ale lumii, acest aspect este un detaliu aproape insignifiant.
Iată trei modalități prin care războiul de la graniță îți afectează finanțele personale, în mod direct:
1. Se va scumpi combustibilul
Dacă ești șofer, e imposibil să nu-ți pese de explozia prețului la carburant, cel puțin dacă nu ai prin cont câteva milioane de dolari ce stau acolo de prisos. Preturile petrolului au crescut peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014. Să nu uităm că Rusia exportă în jur de 5 milioane de barili de petrol în fiecare zi, aproximativ 5% din cererea globală.
Aproximativ jumătate din această cantitate este exportată în Uniunea Europeană. Dacă Occidentul decide să elimine Rusia din sistemul de plăti SWIFT, exporturile rusești către Uniunea Europeană ar putea fi oprite. Într-un astfel de scenariu, prețul petrolului ar putea crește cu 20 – 30 de dolari pe baril.
„În opinia noastră, prima de risc de război inclusă în prețul actual al barilului de petrol se ridică la 15 – 20 USD”, conform unei analize a Brokerul-ului de burse internationale XTB.
2. Bursele se cutremură
În prima zi a războiului ruso-ucrainean, la Bursă de Valori București s-a simțit un veritabil cutremur. De altfel, toate bursele lumii au reacționat similar. Toți indicii BVB au încheiat ziua în teritoriu negativ. Indicele principal BET s-a depreciat cu 4,08%, până la 12.663,78 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluția celor mai lichide 37 de acțiuni de la Bursă, a înregistrat o scădere de 4,09%.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis în scădere cu 4,10%, iar indicele SIF-urilor și al Fondului Proprietatea, BET-FI a fost pe minus cu 4,60%.
Totodara, BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiții, a încheiat în scădere cu 4,93%, BET-NG, care măsoară evoluția companiilor din domeniul energiei, a scăzut cu 3,14%, iar BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piața AeRO, s-a depreciat cu 6,10%.
3. Facturile riscă să se scumpească și mai mult
Prețurile de referință ale gazelor naturale în Europa au consemnat o creștere puternică săptămâna aceasta, odată cu izbucnirea conflictului militar în Ucraina.
„Asta înseamnă preţuri mai mari la gaze pentru o perioadă îndelungată, în contextul în care piaţa este de mai multe luni foarte tensionată. Este posibil să urmeze şi unele sancţiuni impuse de SUA şi UE”, a declarat Katia Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.