Se întâmplă la pompă și este o veste bună pentru șoferii români: când va scădea prețul cu un leu

Se întâmplă la pompă și este o veste bună pentru șoferii români: când va scădea prețul cu un leu

Benzina și motorina, în mai multe colțuri ale României, a depășit pragul psihologic de șapte lei. Situația este dezastruoasă, mai ales din prisma consecințelor acestei scumpiri într-un număr record de domenii. Șoferii români sunt doar primii afectați, dar avem cu toții de suferit. Aparent, există însă o soluție.

După numeroase speculații pe marginea măsurilor pe care le-ar putea lua autoritățile de la București pentru a întinde o mână de ajutor românilor, una dintre ele a fost confirmată. Este vorba de reducerea accizelor la carburanți cu 50%. Această decizie a fost validată de coaliție pentru o perioadă temporară. Confirmarea pe marginea subiectului a fost făcută pe Facebook de către ministrul Finanțelor.

Scade prețul la benzină cu un leu

„Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii. Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populaţia şi firmele româneşti de impactul crizei energetice. Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluţii ce au ca scop reducerea facturilor energetice şi calmarea puseului inflaţionist manifestat la acest început de an”, a atras atenția ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Această premisă a fost aruncată în eter pentru prima oară la începutul acestei săptămâni de către Florin Cîțu. Președintele Senatului a fost întrebat luni de posibilitatea reducerii accizei pentru carburanți, în condițiile în care prețul la pompă pentru benzină și motorină a ajuns la 7 lei.

„Toţi avem idei, soluţii, dar e bine să fie structurate. Guvernul are toate cifrele, ştie exact cât este execuţia bugetară, ştie exact cât poate să mai întindă, în ce direcţie. Apoi, trebuie prioritizat, ce putem face cu aceşti bani. Noi spunem că trebuie investiţi. Dacă este spaţiu fiscal să reducem şi acciza la carburanţi, să facem şi alte măsuri care temporar ar ajuta, foarte bine. (…) Dacă oricum preţul nu scade, cererea există, s-ar putea să vedem că reducerea accizei nu se transferă într-un preţ mai scăzut. Aici e nevoie de experţi, să calculeze, să ne spună dacă se va materializa într-un preţ mai mic la pompă. M-am uitat dimineaţă pe preţul petrolului. (…) A crescut preţul barilului, urma să se vadă şi la pompă. Să vedem cum putem”, a răspuns luni liderul PNL. Rămâne să vedem cât va dura până la materializarea acestei inițiative.