Românii și piața muncii, la final de an: ce s-a întâmplat cu rata șomajului în București
Rata șomajului din Capitală se află în scădere. Iată care sunt cifrele exacte.
Astfel, rata șomajului înregistrată în evidențele Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMOFM) București a fost de 1,15% în noiembrie, în scădere față de rata de 1,16% înregistrată în luna octombrie.
Rata șomajului, în cifre
La sfârșitul lunii noiembrie, în evidențele AMOFM București, erau înregistrați 14.080 șomeri. Dintre aceștia, 7.497 erau femei, conform Agerpres.
Așadar, din totalul șomerilor înregistrați, 2.346 erau beneficiari de indemnizație de șomaj. 11.734 erau șomeri neindemnizați.
În luna noiembrie, toți șomerii înregistrați în evidențele AMOFM provin din mediul urban. Ponderea cea mai mare (36,58%) în numărul total de șomeri înregistrați în evidențele AMOFM București o au șomerii cu studii liceale. Apoi, urmează cei cu studii superioare (23,79%).
De asemenea, studii gimnaziale au 18,02% dintre șomeri, iar absolvenții de școală profesională sau de arte și meserii reprezintă 17,30% din totalul șomerilor înregistrați. Cei cu studii postliceale sunt 3,15%, iar șomerii cu studii primare și fără studii însumează 1,16% din total.
În ceea ce privește nivelul de ocupabilitate, stabilit prin profilare, 1.963 de șomeri sunt persoane foarte greu ocupabile. Mai mult, 4.473 din șomeri sunt persoane greu ocupabile, 4.147 sunt mediu ocupabile, iar 3.497 șomeri sunt persoane ușor ocupabile.
Cei mai loviți români de șomaj: așa îți dai seama de la ce vârstă nu mai ai șanse la o carieră
România continuă să fie lovită de șomaj, iar pandemia nu a făcut decât să amplifice un trend preexistent îngrijorător. Conform celor mai recente statistici pe marginea subiectului, o categorie de vârstă este însă mai vulnerabilă decât toate celelalte.
Partea bună este că, în luna noiembrie a acestui an, rata națională a șomajului s-a aflat în scădere față de octombrie, dar aceasta a fost infimă, 0,04 puncte. Un pic mai roz este situația dacă faci comparație cu noiembrie 2020, scăderea fiind de 0,6 puncte procentuale. Dincolo de procente, avem însă oameni adevărați, iar aceștia nu au fost puțini deloc. Aproximativ 237.887 de persoane au fost șomere în România la finele lunii trecute.