27 nov. 2021 | 14:50

Ce se întâmplă cu rata șomajului din România, de fapt. Anunțul surprinzător venit la final de noiembrie

Știri generale
Ce se întâmplă cu rata șomajului din România, de fapt. Anunțul surprinzător venit la final de noiembrie
Schimbări în privința somajului

Anunț important pentru o categorie de români! Ce se întâmplă cu rata șomajului din România? Iată care sunt diferențele dintre șomajul din octombrie 2020 și cel din 2021! Care este numărul total de șomeri înregistrat?

Rată șomaj România: anunț surprinzător la final de noiembrie

Rata șomajului înregistrat la nivel național în luna octombrie a fost 2.76% mai mică decât cea din septembrie cu 0.09 puncte procentuale. De asemenea, aceasta a fost în scădere față de cea din octombrie 2020 cu 0.51 de puncte procentuale, arată un comunicat remis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Numărul total de șomeri la finele lunii octombrie a fost în total de 241.540 de persoane, cu 7.611 persoane mai mic decât numărul persoanelor înregistrate la finele lunii septembrie, arată Agerpres.

Date din luna octombrie

Din cei înregistrați în luna octombrie, 55.915 au fost șomeri indemnizați, iar 185.625 au fost șomeri neindemnizați. Concret, numărul lor a scăzut cu 2.881 de persoane în luna septembrie, iar numărul șomerilor neindemnizați a scăzut cu 4.730 de persoane. Conform datelor, 74.794 de șomeri provin din mediul urban, iar 166.746 de șomeri provin din mediul rural.

Cei mai mulți dintre aceștia din luna octombrie au între 40 – 49 de ani, urmați de cei cu vârsta de peste 55 de ani. La polul opus se află cei 11.581 de șomeri în care se află persoanele cu vârste cuprinse între 25 – 29 de ani.

Detalii INS

În aprilie 2020, față de aprilie 2021, s-a consemnat o scădere a numărului de șomeri. Șomerii sunt categoria socială cea mai vulnerabilă din țara noastră. Din păcate, avem sute de mii de oameni care nu își găsesc un loc de muncă pe piața muncii de la noi.

”Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna aprilie a anului 2021a fost de 474.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (485.000 persoane). Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,0% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,4% în cazul celor de sex feminin)”, mai explică Institutul.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,6% pentru luna aprilie 2021 (4,9% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 75,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna aprilie 2021.

Începând cu anul 2021 metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării (sursa primară a datelor din acest comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021.

Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimaţiilor, în special asupra numărului populaţiei ocupate (şi implicit asupra numărului populaţiei active -care este numitorul indicatorului „rata şomajului”), precizează INS.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
Capital.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro