Cei mai loviți români de șomaj: așa îți dai seama de la ce vârstă nu mai ai șanse la o carieră

Cei mai loviți români de șomaj: așa îți dai seama de la ce vârstă nu mai ai șanse la o carieră

România continuă să fie lovită de șomaj, iar pandemia nu a făcut decât să amplifice un trend preexistent îngrijorător. Conform celor mai recente statistici pe marginea subiectului, o categorie de vârstă este însă mai vulnerabilă decât toate celelalte.

Partea bună este că, în luna noiembrie a acestui an, rata națională a șomajului s-a aflat în scădere față de octombrie, dar aceasta a fost infimă, 0,04 puncte. Un pic mai roz este situația dacă faci comparație cu noiembrie 2020, scăderea fiind de 0,6 puncte procentuale. Dincolo de procente, avem însă oameni adevărați, iar aceștia nu au fost puțini deloc. Aproximativ 237.887 de persoane au fost șomere în România la finele lunii trecute.

România, o țară de șomeri

Doar 3.653 de persoane dintre șomerii menționați mai sus și-au găsit de lucru în noiembrie. Din totalul șomerilor înregistrați, 56.657 au fost șomeri indemnizați și 181.230 șomeri neindemnizați. Numărul șomerilor indemnizați a crescut cu 742 persoane, iar numărul șomerilor neindemnizați a scăzut cu 4.395 persoane față de luna precedentă.

Dacă facem o medie între șomerii de la oraș și cei de la țară, ajunge la aproximativ 0,4 de partea orășenilor. Mai precis, 72.969 de șomeri dintre cei înregistrați luna trecută își trăiesc viața în mediul urban. În mediul rural, situația este una semnificativ mai gravă, 164.918 șomeri.

Cei mai mulți șomeri din România au între 40 și 49 de ani  – 61.665. Aceasta este vârsta la care începe să fie din ce în ce mai complicat să-ți găsești ceva de lucru. Pe poziția a doua se află cei între 50 și 55 de ani – 48.925. La polul opus se află persoanele între 25 și 29 de ani, în număr de doar 11.936. Cu alte cuvinte, cei de din urmă ajung foarte ușor într-un job, cu condiția să-și dorească asta.

Cei mai mulți șoferi sunt cei fără studii sau un nivel de instruire primar, în număr de 29.13%. Șomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 30,04% din totalul șomerilor înregistrat în România, pe când, dintre persoanele cu studii universitare, doar 5,19% se află în această situație.

Citește și: