Guvernul a decis: românii vor putea intra în șomaj tehnic și în 2022
Din moment ce pandemia de coronavirus continuă să pună probleme economiilor, la nivel global, autoritățile de la noi continuă și în 2022 măsurile de sprijin pentru românii ce vor fi nevoiți să intre în șomaj tehnic.
Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă la care guvernanții au lucrat și pe care îl pregătesc de adoptare, măsura șomajului tehnic va fi extinsă și pentru anul viitor.
Ce trebuie să știe angajații români
Conform deciziei Guvernului, măsura șomajului tehnic, precum și acordarea indemnizaţiei aferente acestuia se prelungesc, până la data de 31 martie 2022.
Proiectul de OUG al Guvernului prevede clar faptul că indemnizația de şomaj tehnic va fi în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.
La fel ca până acum, vor beneficia de această măsură de sprijin angajații companiilor afectate de pandemia de coronavirus. De exemplu, unii dintre cei mai numeroși beneficiari au venit, până acum, din zona industriei ospitalității. Business-urile din HoReCa au fost unele dintre cele mai puternic afectate, în ultimii aproape doi ani de criză sanitară globală.
” (1) În cazul reducerii timpului de muncă şi/sau a veniturilor realizate, determinată de situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilită potrivit aceluiaşi alineat, beneficiază, la cerere, în baza declaraţiei pe propria răspundere, de o indemnizaţie lunară în cuantum de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021 persoanele care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) şi (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu modificările ulterioare, precum și persoanele care au beneficiat de indemnizația prevăzută de art. 6 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2″, mai prevede actul normativ.