29 iul. 2021 | 07:05

Drama din HoReCa te interesează și pe tine: cât de mult s-a pierdut în pandemie, câți au rămas fără locuri de muncă

ACTUALITATE
Drama din HoReCa te interesează și pe tine: cât de mult s-a pierdut în pandemie, câți au rămas fără locuri de muncă

Industria restaurantelor, hotelurilor și cateringului a fost lovită cel mai tare de pandemie. Un număr record de oameni au rămas fără locuri de muncă, mulți și-au văzut visele năruite, în timp ce statul român a promis mult și a făcut puțin. Tocmai s-a tras linia.

Până de curând, impactul pandemiei asupra industriei HoReCa a fost doar o estimare pornind de la câteva cifre reale. Acum, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România – HORA România – a prezentat rezultatele unui studiu cu privire la impactul asupra economiei și situația financiară a companiilor active în 11 sectoare aparținând industriei.

Concluziile trase au fost un pic mai dramatice decât ar fi crezut cineva. Studiul atrage atenția asupra faptului că scăderea vânzărilor la nivelul întregii industrii este de -39%, de la 26 miliarde de lei în 2019 la doar 16 miliarde de lei în 2020, în condițiile în care 8 din 10 companii au raportat scăderi ale vânzărilor. Defalcată situația pe județe, s-au raportat scăderi la nivelul întregii țări, însă de intensități diferite. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Cluj (-50%), București și Timiș (-44%), iar cele mai mici în Constanța (-23%) și Tulcea (-9%).

Profitul, inexistent. Ținta a fost supraviețuirea

În cazul în care cauți profitul în încasări, lovitura este însă una și mai mare. Acesta a fost aproape inexistent. Profitul absolut la nivel de industrie a scăzut de 4 ori, de la 3,58 miliarde de lei în 2019, la doar 0,84 miliarde de lei în 2020. În final, marja netă de profit a scăzut la 5%. Dacă, în 2019, 1 din 10 companii aveau pierderi, în 2020, 4 din 10 companii din cele 11 sectoare de activitate din HoReCa, au înregistrat pierderi.

„Misiunea noastră este să apărăm interesele industriei de ospitalitate și să fim un sprijin pentru antreprenorii și operatorii din domeniu, care au nevoie de solidaritate, sprijin și acțiuni concrete, mai mult decât oricând. Prin acest studiu, ne-am propus să cuantificam consecințele economice puternic negative ale acestei perioade pline de incertitudini în HoReCa, pentru a sublinia necesitatea și, mai ales, urgența unei strategii de redresare pe termen lung, dezvoltată și aplicată cu implicarea consistentă a instituțiilor statului, în cel mai scurt timp”, a declarat Ion Biriș, Președinte HORA.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele