HoReCa, revoltată de restricțiile pentru Sărbători: patronii vor să țină restaurantele cât mai mult deschise

HoReCa, revoltată de restricțiile pentru Sărbători: patronii vor să țină restaurantele cât mai mult deschise

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) solicită autorităților mai multă înțelegere pentru funcționarea restaurantelor, în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Concret, patronii din industria ospitalității susțin că restricțiile anti-pandemie au afectat puternic acest sector economic. Ei cer ca, măcar de Sărbători, să aibă parte de un context legislativ favorabil.

Ce solicită patronii

”Stimați Domni Miniștri, Stimată doamnă Prefect, În contextul scăderii continue a ratei de incidență la nivel național și a lipsei unei comunicări coerente și deschise din partea autorităților, organizația HORA face un apel imperativ la rectificarea restricțiilor și adaptarea acestora de urgență.

Așadar, în contextul actual, având în vedere că: 1. La acest moment se înregistrează un trend descendent al cazurilor Covid înregistrate la nivel național, de exemplu, incidența cazurilor Covid cumulate la 14 zile la nivelul Municipiului București fiind la data de 5.12.2021 de 1,38 cazuri/ 1.000 de locuitori, conform informațiilor publicate de Direcția de Sănătate Publică București; 2. Industria HORECA a fost grav și constant afectată încă de la momentul instituirii stării de urgență pe teritoriul României; Reprezentăm industria care avut cele mai mari pierderi financiare, între 30% – 70%. Peste 30% dintre afacerile din domeniu au închis permanent, iar restul celor care încă supraviețuiesc, nu mai pot rezista cu un program scurt, care nu permite desfășurarea unui interval orar critic pentru un business din ospitalitate, respective intervalul orar pentru cină”, arată HORA.

Se cere revizuirea de urgență a restricțiilor guvernamentale.

”Este vital pentru industria noastră revizuirea de urgență a restricțiilor întrucât luna decembrie este cea mai bună lună pentru antreprenorii din acest domeniu, iar aceasta va fi urmată de 2-3 luni foarte slabe ca activitate, raportându-ne la anii precedenți.

Adaptarea restricțiilor ar reprezenta o gură de aer pentru industria cea mai încercată și afectată financiar. Precizăm faptul că solicitarea noastră este fundamentată inclusiv pe faptul deosebit de relevant că la nivelul operatorilor din industria HORECA accesul este condiționat de certificatul verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, iar categoriei de persoane vizată nu i se aplică restricții de circulație. Astfel, persoanele cu certificat verde pot circula libere de restricții, la orice oră și sunt singurii care au acces în restaurante, baruri și cafenele”, mai arată HORA.

De asemenea, ”solicităm respectarea și prelungirea unor măsuri de sprijin esențiale pentru revenirea industriei, astfel: plata aferentă măsurii 20% pe anul 2020; prelungirea măsurii 20% pentru 2021”, mai arată HORA.