Dispar banii de pe card, direct la bancomat: cum funcționează metoda ”furculița”, cum te protejezi

de: Ozana Mazilu
29 11. 2021

Hoții au metode din ce în ce mai ingenioase în ceea ce privește furtul din bancomate. O nouă metodă a acestora de a fura din bancomat se numește metoda “furculița”.

Aceasta metodă constă în introducerea unui dispozitiv artizanal tip „furculiţă“ în fanta de eliberare a banilor, care este forţată cu un obiect ascuţit.

Odată introdus, dispozitivul reţine prin agăţare sumele de bani pe care hoții doresc să le retragă. Astfel că, deşi efectuau operaţiunile obişnuite pentru retragerea de numerar, clienții nu primeau suma solicitată, fiindu-le restituit doar cardul. Pe ecranul bancomatului se afișa „operațiune efectuată”, dar banii nu erau în mâna ta.

În realitate, suma solicitată de clienţi era eliberată şi contul era debitat, însă banii erau opriţi în „furculiţa“ introdusă prin fanta rejectoare.

Cum te ferești să nu ți se fure banii din bancomat

Utilizatorul credea că bancomatul are o eroare de funcţionare şi pleca, iar infractorii scoteau atunci dispozitivul, împreună cu sumele de bani debitate din cont.

Ca să nu fii nevoit să treci prin așa ceva, dacă ți se întâmplă să introduci cardul și să ți se afișeze o eroare, verifică cu banca dacă bancomatul chiar are o defecțiune. Dacă banca nu mai are program cu publicul, nu pleca din fața bancomatului: sună la 112 și explică situația. Organele de poliție abilitate vor putea determina dacă este vorba despre o simplă eroare a băncii ori riscăm să cădem pradă unor infractori din ce în ce mai ingenioși.

Dar nu doar la bancomat îți pot dispărea banii de pe card.

Dacă ai card bancar la ING sau la BRD, trebuie să știi acest lucru. Dacă nu ești atent, îți dispar banii de pe cardul bancar fără să știi.

Tot mai mulți clienți ai băncilor primesc pe mail mesaje false transmise în numele unor instituții financiare cunoscute.

Mesajele sunt transmise în numele ING și BRD, prin care hackerii încearcă să obțină datele de logare la conturile bancare pentru a le goli ulterior. În ultima perioadă, mesajele false vizează actualizarea datelor sau accesarea unor servicii bancare online.